Eveniment

Ioana Manolescu-Goujot, cercetător român în Franţa, se declară îndrăgostită iremediabil de Retezat

Ioana Manolescu-Goujot, cercetător român în Franţa, se declară îndrăgostită iremediabil de Retezat

Autor: Mediafax

30.11.2011, 19:35 317

Ioana Manolescu-Goujot este senior researcher la Institutul Naţional de Cercetare în Informatică şi Automatică (Institut de Recherche en Informatique et en Automatique) din Franţa şi coordonatorul unei echipe de cercetare formată din specialişti din Franţa, Australia, Germania, Italia, Olanda şi SUA.

A părăsit România în 1996, când era studentă în anul III la Politehnică, în Bucureşti. A plecat ca bursier la École Normale Supérieure din Paris, şi-a continuat studiile doctorale şi postdoctorale şi apoi a revenit în România doar în vizită.

Dacă atunci când a plecat ar fi putut să ia ceva de acasă, Retezatul ar fi fost, fără discuţie, pe primul loc.

Astăzi afirmă fără ezitare că iubeşte România, că ţine mult la istoria culturală a ţării şi crede că sunt locuri şi persoane minunate "deşi, ca oriunde altundeva, sunt şi locuri şi persoane mai degrabă îngrozitoare".

Se declară foarte mândră de faptul că vine din aceeaşi ţară ca şi Caragiale, Luchian sau Ştefan Agopian.

"În plus, pe lângă aspectul raţional, sunt ataşată emoţional de locurile în care am fost un copil fericit şi un adolescent cam tot aşa: Parcul Herăstrău, Buşteni, Piatra Craiului...", afirmă, la 15 ani de la plecarea din ţară, Ioana Manolescu-Goujot.

Nu crede că a făcut mare lucru pentru România, în afara faptului că şi-a adus familia franceză pe post de turişti străini. Speră însă că a făcut reclamă României prin educaţia tehnică de calitate pe care a primit-o în ţară.

"Ca urmare, sau sprijinindu-mă pe această reclamă, am recrutat mai mulţi studenţi români în Franţa unde pâna în ziua de azi au şi rămas", mai spune cercetătorul roman de la Institutul Naţional de Cercetare în Informatică şi Automatică din Franţa, nefiind sigură dacă bilanţul total al acestei "operaţiuni" este pozitiv sau negativ pentru România!

Nu-i place în România distrugerea noţiunilor de "legalitate", "drepturi", "respect faţă de individ".

"Am putea numi asta animalizare (plecând de la ideea că un sistem de reguli şi legi e propriu societăţilor umane): cei care au bani vor face orice, vor cumpăra, mitui, omorî şi fura fără vreo sancţiune...", spune ea.

A plecat cu o bază solidă din România şi nu îi place acum nici faptul că aude şi de "o pierdere de respect faţă de efortul intelectual".

"Eram deja o ţară relativ mică şi săracă, dar «măcar» aveam un sistem de educaţie strălucit! E păcat dacă asta se pierde, în mod ironic, acum când sunt mai multe mijloace financiare", constată ea cu amărăciune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO