Eveniment

Iohannis: Cu Guvernul Orban am avut mai multe discuţii decât cu guvernele pesediste în 3 ani

Iohannis: Cu Guvernul Orban am avut mai multe discuţii...

Autor: Departamentul Politic

19.11.2019, 20:40 115

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că relaţia cu Executivul Orban este una foarte bună, existând dialog în câteva săptămâni cât a fost în 3 ani cu guvernele PSD. Întrebat dacă l-ar mai pune pe Dacian Cioloş premier, Iohannis a evitat spunând că acum Orban a fost soluţia bună.  

"Constituţia consfinţeşte un executiv bicefal. Puterea executivă e bicefală. Politica economică a României se face de Guvern. Asta a dus la situaţia pe care am avut-o cu guvernele pesediste care au refuzat nu numai colaborarea cu preşedintele, ci chiar comunicarea cu preşedintele şi simptomatic pentru acest fel de a guverna au fost chiar ultimele două cazuri de discuţie cu guvernul eşuat. Vă amintiţi când a devenit acută tema comisarului european, am invitat doamna premier la discuţii. A chiulit. După ce a trecut moţiunea de cenzură şi Guvernul a fost demis, am convocat partidele politice. Ce să vezi PSD-ul, sub conducerea contracandidatei mele, au chiulit. Cam aceasta a fost atmosfera discuţiilor pe teme economice, a spus Klaus Iohannis.

"Acest lucru se va schimba radical. Există ceva ce se numeşte colaborare loială, care a fost mereu invocată şi de CCR, între speţele de divergenţe între autorităţile statului. De când e în funcţiune Guvernul Orban am avut mai multe discuţii decât cu guvernele pesediste în ultimii 3 ani. Nu încerc să îmi impun punctele de vedere. Sunt discuţii foarte bune. Ne dorim să găsim soluţiile cele mai bune", a completat Iohannis.

Întrebat dacă l-ar mai numi pe Dacian Cioloş, Iohannis a spus: "Pe Dacian Cioloş l-am desemnat atunci premier, pentru că mi s-a părut o soluţie. Acum l-am desemnat pe Ludovic Orban şi îmi pare foarte bine".

Provocat cu privire la faptul că nu a dat un răspuns direct, Iohannis a completat: "cred că am dat răspuns exaustiv"

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO