Eveniment

Iohannis îi cere lui Ponta să clarifice situaţia sa. ”Ce alte lucruri a mai ascuns Ponta în CV?”

Iohannis îi cere lui Ponta să clarifice situaţia sa....

Autor: Ioana Câmpean, Andi Manciu

14.10.2014, 13:46 376

”În spaţiul public s-au spus lucruri grave, care ne fac să credem că în unele instituţii ale statului există probleme de funcţionare. S-au făcut afirmaţii care ridică mari semne asupra trecutului unuia dintre candidaţii la Preşedinţia României, în speţă a domnului Victor Ponta. Având în vedere că aceste teme şi afirmaţii sunt de o gravitate deosebită, ele nu pot fi trecute cu vederea, nu pot fi muşamalizate. (...) Îi solicit domnului Victor Ponta să clarifice în faţa naţiunii situaţia domniei sale şi să facă lumină în această chestiune, să ne lămurească foarte bine care lucruri sunt adevărate şi care nu sunt adevărate din cele spuse de domnia sa”, a declarat Klaus Iohannis.

El a mai spus că la Craiova, atunci când şi-a lansat candidatura la Preşedinţie, Ponta a spus că este un politician tânăr, că a făcut numai lucruri bune şi că nu are absolut nimic de ascuns.

”Domnule Ponta, ce alte lucruri aţi mai ascuns în CV-ul dumneavoastră, ce alte lucruri nu ne-aţi spus şi ar fi fost bine să ne spuneţi?”, a adăugat Iohannis.

Preşedintele PNL a susţinut că ”Victor Ponta nu poate să fie preşedintele României”.

”Preşedintele României nu poate să fie un politician mincinos, duplicitar şi manevrat”, a mai afirmat Iohannis.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, că Victor Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE în timp ce era procuror, fapt ce reprezintă "o ilegalitate constituţională" şi "o incompatibilitate", potrivit Constituţiei vechi.

Întrebat dacă faptul că Victor Ponta a fost şi ofiţer acoperit şi procuror nu este o ilegalitate, preşedintele Traian Băsescu a spus că este "o ilegalitate constituţională".

Băsescu a spus că la numirea Guvernului a întrebat telefonic dacă există ofiţeri acoperiţi în Executiv. "La numirea prin Parlament, eu nu verific, atunci când sunt instalări de guverne, pentru că mă obligă Constituţia să-i numesc şi n-am ce face. Dar atunci am întrebat telefonic. Mi s-a spus că nu este niciun ofiţer acoperit, am închis subiectul, îmi veneau de la Parlament, oricum trebuia să-i validez. Şi chiar mi-aduc aminte că am spus-o: Guvernul nu are niciun ofiţer acoperit. Nu mi-a dat prin cap că ar fi rezervişti acoperiţi", a afirmat Băsescu, la Realitatea Tv.

"Oricum n-aveam ce să fac, pentru că pe votul Parlamentului eu nu pot respinge un guvern sau un prim-ministru", a mai spus el.

Şeful statului a explicat că "neliniştea" i-a fost stârnită în momentul în care senatorul Valer Marian a făcut o interpelare privind calitatea de ofiţer SIE a lui Victor Ponta. "Nu atât interpelarea, cât lipsa de răspuns şi pe urmă discuţiile din presă", a mai spus Băsescu.

Marţi dimineaţă, la Iaşi, unde a participat la slujba de Sfânta Parascheva, premierul Victor Ponta a avut prima reacţie la declaraţiile lui Traian Băsescu, spunând că sunt ”numai minciuni” şi că preşedintele este ”extrem de tulburat şi frământat” şi că ”România nu mai trebuie să depindă de tulburările unei persoane”.

Premierul a mai spus că din 1995, când a terminat Facultatea de Drept, a respectat legile de fiecare dată şi şi-a servit ţara şi va face acest lucru în continuare.

”În ce mă priveşte vă spun foarte clar şi foarte sigur că după ce am terminat Facultatea de Drept, în anul 1995, şi până azi sunt 20 de ani, de fiecare dată am respectat legile ţării, mi-am servit ţara ca magistrat, ca deputat, ca ministru şi voi face la fel ca preşedinte al României”, a afirmat Victor Ponta.

El a mai susţinut că Traian Băsescu se exprimă ”într-un mod total inacceptabil pentru un preşedinte”, folosind această funcţie şi instituţiile pentru a o susţine pe Elena Udrea.

Întrebat dacă este ceva adevărat din ceea ce a afirmat luni seară preşedintele Băsescu, premierul a afirmat: ”Nu, sunt numai minciuni”.

Întrebat, de asemenea, de ce s-a referit Traian Băsescu la perioada 1997-2001, premierul a răspuns: "Nu ştiu, asta trebuie să-l întrebaţi pe dânsul".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO