Eveniment

Iohannis îl susţine pe Isărescu în faţa criticilor liderilor PSD: Independenţa BNR este esenţială în legătură cu deciziile de politică monetară

Iohannis îl susţine pe Isărescu în faţa criticilor...

Autor: Petriana Condrut, Mediafax

25.04.2018, 16:17 5190

Administraţia Prezidenţială anunţă, după întâlnirea dinttre preşedintele Klaus Iohannis şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, că acesta din urmă a  prezentat principalii factori ai creşterii preţurilor, arătând că influenţele semnificative provin din afara sferei de  acţiune a politicii monetare.

"În cadrul discuţiilor, a fost analizată situaţia macroeconomică existentă, context în care Preşedintele României a subliniat că este esenţială independenţa Băncii Naţionale a României în legătură cu deciziile de politică monetară, aceasta fiind o condiţie fundamentală pentru un stat membru al Uniunii Europene. În acest sens, Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că Banca Naţională a României trebuie să urmărească, cu responsabilitate şi determinare, obiectivul fundamental de asigurare a stabilităţii preţurilor, astfel încât veniturile românilor să nu aibă de suferit prin scăderea puterii de cumpărare. Guvernatorul BNR a prezentat principalii factori ai creşterii preţurilor, arătând că influenţele semnificative provin din componente aflate în afara sferei de acţiune a politicii monetare", se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Sursa citată arată, referitor la problema coordonării politicilor economice, că preşedintele apreciază că aceasta nu înseamnă că politicile unor autorităţi să fie subordonate obiectivelor altora, "însă ansamblul politicilor economice trebuie să asigure, prin toate măsurile care se impun, stabilitatea şi predictibilitatea cadrului macroeconomic. Astfel, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că atât Guvernul, cât şi Banca Naţională trebuie să evite abordările concurenţiale, astfel încât cooperarea instituţională să fie una eficientă, în condiţii de echilibru şi responsabilitate faţă de interesele economice ale României".

Klaus Iohannis a avut, miercuri, o întrevedere cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi cu prim-viceguvernator Florin Georgescu, după anunţul privind medierea dintre BNR şi Guvern. Şeful statului se va întâlni vineri, pe aceeaşi temă, şi cu premeierul Viorica Dăncilă.

De trei luni, după ce a început să crească inflaţia, liderii PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, au început să aducă în discuţie politica BNR, susţinând că ei cresc salariile pentru ca românii s-o ducă mai bine, dar BNR este responsabilă de politica de inflaţie. Pe de altă parte, încă de anul trecut aceste creşteri salariale vor duce la creşterea inflaţiei, ceea ce s-a şi întâmplat. 

În urmă cu o lună, Liviu Dragnea, preşedintele PSD, i-a trimis o scrisoare lui Mugur Isărescu, în care i-a cerut explicaţii legate de creşterea inflaţiei şi modul în care BNR susţine politica guvernului. Răspunsul lui Isărescu a venit după 10 zile, dar între timp, la audierile din Senat, unde au fost pentru prima dată prezenţi toţi membri CA al BNR, senatorii PSD nu au fost prezenţi.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO