Eveniment

Iohannis întoarce în Parlament legea care interzice reclama la medicamente la radio şi TV

Iohannis întoarce în Parlament legea care interzice...
11.01.2016, 22:54 4287
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis la reexaminare Parlamentului legea care interzice publicitatea la medicamente în cadrul programelor radio sau TV.
 
Actul normativ care ajunsese pe masa Cotroceniului viza modificarea legii privind publicitatea precum şi pe cea referitoare la audiovizual, interzicând atât publicitatea pentru produsele medicamentoase în cadrul programelor de televiziune şi radiodifuziune, cât şi pe cea pentru farmacii difuzată în cadrul aceloraşi programe. Totodată, erau interzise comunicările comerciale audiovizuale destinate produselor şi tratamentelor medicale, precum şi plasarea acestora unor operatori economici al căror obiect principal de activitate îl constituie fabricarea ori vânzarea unor astfel de produse, chiar şi a acelora pentru care nu este necesară o prescripţie medicală.
 
„În mod cert, promovarea prin intermediul publicităţii în mass-media audiovizuală a unor tipuri de medicamente trebuie supusă unor condiţii restrictive, dar proporţionale cu drepturile constituţionale, condiţii enunţate atât de Directiva 2001/83/CE de instituire a unui cod comunitar cu privire la medicamentele de uz uman, cât şi de Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, prin care s-a transpus respectiva directivă. Subliniem că jurisprudenţa europeană (Hotărârea CJUE din 11 decembrie 2003, în cauza C- 322/01, Deutscher Apothekerverband) a stabilit fără echivoc caracterul exhaustiv al normelor cuprinse în directiva menţionată, în ceea ce priveşte publicitatea la medicamente şi, prin urmare, în această materie statele membre nu pot adopta norme mai restrictive şi nici norme cu un conţinut diferit”, se arată în cererea de reexaminare.
 

Iohannis întoarce în Parlament legea care interzice reclama la medicamente la radio şi TV

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO