Eveniment

Iohannis la Belgrad: România poate şi este interesată să exporte mai multă energie electrică în sud – estul Europei

Iohannis la Belgrad: România poate şi este interesată...
17.07.2015, 00:05 725

„România este interesată de perspectiva efectuării unor exporturi (mai mari – n. red.) de energie electrică către Serbia, respectiv către piaţa regională din sud-estul Europei. Exportul se poate realiza prin intermediul companiilor specializate care activează pe cele două pieţe“, a declarat ieri preşedintele Klaus Iohannis la Belgrad, după o întâlnire cu omologul său sârb Tomislav Nikolic (foto dr.)

Cei doi preşedinţi au discutat despre proiectele economice comune, între care autostrada Timişoara - Belgrad, cooperarea transfrontalieră şi interconectivitatea energetică, dar şi despre minoritatea română din Serbia. România sprijină fără rezerve începerea negocierilor de aderare a Serbiei la UE, a reiterat preşedintele român. În primele cinci luni ale anului exportul de energie electrică al României a crescut cu 27%, an/an, la 156 mil. euro.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a redus recent cu până la 8,93 lei/MWh componenta de introducere a energiei electrice în reţea, ceea ce va conduce la scăderea preţului şi la creşterea exporturilor. România a exportat anul trecut 7,5 TWh de energie electrică, cel mai mare nivel din ultimii zece ani, a căror valoare a fost de circa 250 mil. euro. Principalele destinaţii pentru energia produsă în România au fost anul trecut Bulgaria (3.800 GWh), Serbia (2.300 GWh) şi Ungaria (1.000 GWh). 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO