Eveniment

Iohannis, sub atac după ce a anunţat că vrea să participe la şedinţele guvernului. Florin Iordache: Preşedintele poate, în Guvern, să stea cu carneţelul să asculte ce spun miniştrii

Iohannis, sub atac după ce a anunţat că vrea să...

Autor: Deparamentul Politic

18.12.2018, 12:58 58

"Nu poate bloca activitatea Guvernului. Poate să îşi ia un carneţel şi un pix şi să înceapă să noteze, activitatea Guvernului nu o poate bloca. În acelaşi timp premeierul, dacă nu sunt probleme care vizează politică externe, ordine publică, apărare, premierul poate să spună <<domnule preşedinte, ne vedem mai târziu, după ce termin şedinţa de Guvern. Este şi aceasta o opţiune a premierului. Preşedintele, dacă prezidează, discută de o ordine de zi care a fost avansată. Pe ordinea de zi, care e publică, dacă sunt chestiuni care îl vizează, participă, prezidează, dar dacă Guvernul decide că trebuie să meargă mai departe, nu are drept de veto. Poate să stea cu carneţelul să asculte ce spun miniştrii, acolo drept de dezbatere au miniştrii", a declarat Florin Iordache, la Antena 3.

Preşedinte Klaus Iohannis a declarat, marţi, că va participa la şedinţele de guvern, ca urmare a ”dorinţei premierului de colaborare”. El a mai spus că o OUG pe amnistie şi graţiere ar fi ”o eroare foarte gravă pentru România”.

„Am solicitat agenda. Cred că trebuie să vedem lucrurile un pic în perspectivă. Ne pregătim pentru preşedinţie . Chiar dacă suntem pregătiţi lucrurile nu sunt deloc simple. De de altă parte, am constat din partea dna premier o dorinţă de colaborare, ca să zic aşa. În repetate rânduri, m-a invitat să colaborăm. Iată că voi colabora. Voi participa la şedinţele de guvern.”, a declarat Klaus Iohannis.

El a criticat intenţia liderilor PSD să promoveze o ordonanţă de urgenţă pentru amnistie şi graţiere.

”Ar fi o eroare gravă. O astfel de OUG pe amnistie şi graţiere ar fi o eroare foarte gravă pentru România”, a apreciat şeful statului.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, i-a transmis luni, o scrisoare prim-ministrului României, Vasilica-Viorica Dăncilă, prin care îi solicită agenda de lucru a fiecărei şedinţe a Guvernului, după ce ministrul Justiţiei a afirmat că la PSD s-a agreat că amnistia şi graţierea vor fi ultima soluţie.

Potrivit articolului 87 din Constituţie, "(1) Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii. (2) Preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO