• Leu / EUR4.9477
  • Leu / GBP5.8325
  • Leu / USD4.6725
Eveniment

Iohannis: Suntem într-un veritabil val doi al pandemiei. E nevoie de rezerve de medicamente

Iohannis: Suntem într-un veritabil val doi al pandemiei. E nevoie de rezerve de medicamente

Autor: Laura Buciu

29.10.2020, 19:30 168

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, seara, înainte de videoconferinţa cu membrii Consiliului European pe tema măsurilor privind gestionarea pandemiei COVID-19, că suntem într-un veritabil val doi al pandemiei şi este nevoie de solidaritate, mai ales în privinţa rezervelor de medicamente.

Klaus Iohannis a declarat joi seara că solidaritatea este cuvântul de ordine al acestei perioade, mai ales dacă ne uitpm la cifrele raportate zilnic în majoritatea statelor europene, în ceea ce priveşte pandemia.

„Ne aflăm, din păcate, într-un veritabil val doi al pandemiei, iar dacă ne uităm la cifrele raportate zilnic observăm că se înregistrează recorduri negativ la nivelul tuturor indicatorilor în majoritatea ţărilor europene. La nivel european, efortul de a reduce curba infecţiilor trebuie să fie unul colectiv pentru că până când nu vom fi cu toţii în siguranţă nimeni nu va fi cu adevărat ferit de pericolul contaminării. Solidaritatea este cuvântul de ordine şi cred eu, cheia care ne va permite să depăşim această teribilă încercare”, a spus Iohannis.

Potrivit acestuia, schimbul de informaţii şi bune practici între statele membre trebuie accelerat şi este nevoie în continuare de o coordonare sporită în multe domenii, precum şi de măsuri urgente pentru a răspunde adecvat la noul val al pandemiei.

Iohannis a precizat că va discuta cu cu membrii Consiliului European, în videoconferinţa de joi seara, elemente relevante din perspectiva gestionării coordonate a pandemiei de COVID-19, cu accent pe stadiul achiziţionării de medicamente necesare tratamentului, procesul de achiziţie de vaccinuri, strategiile de testare, recunoaşterea reciprocă a testelor, abordarea privind carantina şi urmărirea contractelor transfrontaliere.

„Eu mi-am propus să subliniez în faţa partenerilor europeni importanţa asigurării unei bune funcţionări a pieţei unice şi a liberei circulaţii în cadrul UE. Totodată, vom discuta despre necesitatea asigurării de resurse adecvate şi suficiente de medicamente şi echipamente medicale în toate statele membre. Avem experienţa primului val, când achiziţionarea acestora a fost extrem de dificilă şi până la urmă foarte costisitoare, iar acum trebuie să luăm toate măsurile necesare pentru a evita o situaţie similară. Soluţii sunt şi le voi reaminti şi în cadrul reuniunii. Mă refer la rezervele de stocare şi achiziţiile comune care s-au dovedit deosebit de utile”, a mai spus preşedintele României.

Preşedintele a mai spus că un alt subiect important al videoconferinţei de joi seară îl reprezintă măsurile specifice legate de testare, izolare şi carantină precum şi de strategia vaccinurilor la nivelul statelor membre.

„Este absolut necesară o abordare cu unitară la nivelul tuturor ţărilor din UE prin convenirea unor criterii şi instrumente comune în ceea ce priveşte recunoaşterea reciprocă a rezultatelor testelor. Cu privire la vaccinul anti-COVID-19, odată ce va deveni disponibil, sperăm cât mai repede, el va fi furnizat către toate statele membre. Este, însă, nevoie şi voi sublinia acest lucru, de creşterea finanţării disponibile în cadrul instrumentului pentru sprijin de urgenţă pentru a permite sporirea surselor de aprovizionare cu vaccinuri”, a mai spus preşedintele.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9477
Diferență: 0,0061
Ieri: 4.9474
Azi: 4.6725
Diferență: -0,8825
Ieri: 4.7141
Azi: 5.8325
Diferență: -0,1353
Ieri: 5.8404
Azi: 4.8048
Diferență: -0,4599
Ieri: 4.8270