Eveniment

Iohannis: Voi schimba felul în care se face politică în România

Klaus Iohannis: Consider că este un gest minimal să fie retraşi ambasadorii şi consulii acolo unde românii au fost umiliţi. Mediafax Foto

Klaus Iohannis: Consider că este un gest minimal să fie retraşi ambasadorii şi consulii acolo unde românii au fost umiliţi. Mediafax Foto

18.11.2014, 00:05 1043

Preşedintele ales Klaus Iohannis a susţinut ieri în prima conferinţă de presă de după anunţul rezultatelor parţiale că în ceea ce priveşte politica externă a României va continua parteneriatul strategic cu SUA, implicarea în NATO şi UE, men­ţionând că va dovedi că ţara noastră „este un partener serios, credibil şi de cursă lungă“.

„Un gând bun pentru partenerii noştri externi: voi continua parteneriatele care sunt pilonii politicii externe a României, parte­neriatul strategic cu SUA, rolul şi locul nostru în NATO, rolul şi locul nostru în Uniunea Europeană. Voi dovedi că România este un partener serios, credibil şi de cursă lungă“, a declarat Iohannis.

 

Doleanţele noului preşedinte

+ Iohannis a cerut ca Guvernul să analizeze organizarea alegerilor prezidenţiale în diaspora şi să-i tragă la răspundere şi să-i demită pe care cei responsabili, adăugând că „cineva trebuie să suporte consecinţele“.

„Cineva trebuie să suporte consecinţele votului catastrofal organizat în diaspora. Guvernul va trebui să analizeze această chestiune şi să-i tragă la răspundere şi să-i demită pe cei care s-au ocupat de alegerile din diaspora“, a spus Iohannis.

El a adăugat că „cei vinovaţi trebuie să răspundă cu funcţia“.

Iohannis a mai spus că nu vrea să se mai repete vreodată ce s-a întâmplat la votul în diaspora, unde „mii de români nu au putut să îşi exprime dreptul la vot“.
 

+ Iohannis a fost întrebat dacă nu solicită demisia premierului Victor Ponta, în mod similar cu poziţia exprimată de preşedintele PDL, Vasile Blaga, duminică seară, sau dacă este vorba de o diferenţă de opinii.

„Eu cred că este destul de clar ce am spus. Să se analizeze şi cei vinovaţi să plece, punct.“

El a mai fost întrebat dacă va încerca să schimbe actuala majoritate parlamentară.

„Voi schimba felul în care se face politică în România.“

„Tot legat de semnalul dat de români, invit Guvernul să poftească în Parlament cu bugetul pentru 2015. Cu cât mai repede, cu atât mai bine“, a mai cerut Iohannis.

 

+ Klaus Iohannis a spus că îl roagă pe preşedintele Traian Băsescu să analizeze situaţia votului în străinătate şi să recheme de la post toţi diplomaţii care nu au gestionat corespunzător situaţia din secţiile de votare.

„Îl rog pe preşedintele încă în funcţie să analizeze această situaţie şi să recheme de pe post pe toţi diplomaţii care nu au gestionat corespunzător situaţia din secţiile de vot. Consider că este un gest minimal să fie retraşi ambasadorii şi consulii acolo unde românii au fost umiliţi. Nu pot să accept că există situaţii unde concetăţeni de ai mei să fie trataţi cu gaze lacrimogene fiindcă vor să voteze.“

 

+ De asemenea, Iohannis a făcut apel la partide să demareze discuţiile pe marginea legii votului prin corespondenţă.

 

+ Klaus Iohannis a cerut Parlamentului să se ţină de cuvânt, iar astăzi să pună pe ordinea de zi legea amnistiei şi a graţierii şi să o pice şi să ia în discuţie toate solicitările din partea justiţiei vizându-i pe parlamentari şi să le încuviinţeze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO