Eveniment

Ion Ariton, fost ministru al Economiei: Statul ar trebui să înfiinţeze două mari companii care să producă un mix de energie electrică

Ion Ariton, fost ministru al Economiei: Statul ar trebui...

Autor: Gabriel Pecheanu

14.07.2022, 12:10 161

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton, vicepreşedinte al Partidului Mişcarea Populară, consideră că România este una dintre ţările europene cu capacităţi de producere a energiei electrice suficiente pentru a garanta independenţa energetică.

„Pe de altă parte, războiul din Ucraina şi creşterea masivă a preţurilor la energie fac ca situaţia să devină complexă. Tocmai de aceea, este necesar ca statul să intervină şi să operaţionalizeze două companii care să ofere energie electrică din mai multe surse şi astfel să facă viabile şi exploataţiile de cărbune, închizând anumite găuri negre”, potrivit unui comunicat de presă.

Ariton afirmă că trebuie implementate măsuri de reformă care să ducă la creşterea producţiei şi la echilibrarea sistemului de transport.

„În acest sens, cred că revine în actualitate strategia înfiinţării a două companii de producţie a energiei electrice care să ofere un mix de energie la nivel naţional şi care să creeze un climat concurenţial real pe piaţa de energie. Am propus atunci când eram ministru înfiinţarea unei companii care să cuprindă Hidroelectrica şi Compania Naţională a Huilei şi a unei alte companii din care să facă parte Nuclearelectrica şi Compania Energetică Oltenia. Astfel, am obţine două companii care să produca în acelaşi timp energie mai ieftină, dar şi energie pe bază de cărbune, salvând astfel locurile de muncă şi oferind posibilitatea ca ambele companii să fie competitive. Redeschiderea capacităţilor de producere a energiei pe baza de cărbune este, acum, necesară pentru siguranţa energetică, iar crearea acestor două companii ar rezolva problema pe termen lung”, propune fostul ministru al Economiei Ion Ariton.

El apreciază că, în paralel, România are nevoie urgentă de finalizarea capacităţilor de producţie de energie pe bază de gaz metan, în contextul în care există aşteptarea ca într-un orizont de timp nu foarte îndelungat, următorii 5 – 6 ani, pe fondul exploatărilor de gaze din Platforma continentală a Mării Negre şi a operaţionalizării exploatării de la Caragele, ţara noastră să aibă gazele naturale necesare pentru a obţine independenţa energetică.

„Încă de 11 ani de când eram ministru al Economiei, centrala de la Iernut a fost transferată către RomGaz. Faptul că nu s-au realizat lucrările de investiţii şi această centrală nu a fost operaţionalizată reprezintă o vulnerabilitate pentru România în acest context internaţional complicat. Vorbim de o putere instalată de 430 MW de care am fi avut nevoia în perspectiva iernii următoare, dar şi în contextul în care, în următorii ani, vor începe lucrările de retehnologizare a reactorului 1 de la Cernavodă”, a afirmat vicepreşedintele PMP, Ion Ariton.

În opinia acestuia, România trebuie să intensifice investiţiile în capacitatea de transport atât a energiei electrice, cât şi a gazului metan. Diversificarea surselor de energie este imposibilă fără un sistem eficient de transport. Avem nevoie atât de creşterea posibilităţilor de import, cât şi pe cele de export. Totodată, este esenţială capacitatea de echilibrare a sistemului de transport, astfel încât să facă faţă în vârfuri de consum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO