Eveniment

Ion Ţiriac: 2013 a fost un an destul de prost. 2014 va fi mai bun, dar criza nu s-a sfârşit

Ion Ţiriac: „Să nu ne aşteptăm la 6, 7, 8, 9 – 10% (creştere a PIB – n. red.) ca înainte. Avem posibilităţile pe care le avem. Din păcate exportăm numai ceea ce putem şi e destul de puţin comparându-ne cu Cehia, Slovacia şi toţi ceilalţi, în special la industria automobilistică.“ Foto Andreea Alexandru

Ion Ţiriac: „Să nu ne aşteptăm la 6, 7, 8, 9 – 10% (creştere a PIB – n. red.) ca înainte. Avem posibilităţile pe care le avem. Din păcate exportăm numai ceea ce putem şi e destul de puţin comparându-ne cu Cehia, Slovacia şi toţi ceilalţi, în special la industria automobilistică.“ Foto Andreea Alexandru

Autor: Ioan Dornescu

22.12.2013, 18:31 836

Omul de afaceri Ion Ţi­ri­ac apre­ciază că anul viitor va fi mai bun decât 2013, dar nu vor fi înregistrate creşteri econo­mice spectaculoase, în condi­ţiile în care criza mondială nu s-a încheiat deo­camdată.

„După părerea mea vom avea un an mai bun ca 2013. Să nu ne aşteptăm la 6, 7, 8, 9 – 10% (creştere a PIB – n. red.) ca înainte. Avem posibilităţile pe care le avem. Din păcate exportăm numai ceea ce putem şi e destul de puţin comparându-ne cu Cehia, Slovacia şi toţi ceilalţi, în special la industria automobilistică. Ceea ce exportăm exportăm bine, deocamdată. Am o mare speranţă că dacă domnul Ponta tot l-a primit pe chinezul cel iubit, să nu-l uite acum. (…) Anul va fi ceva mai bun, dar nu am scăpat încă, pentru că nu a scăpat nimeni de treaba asta“, a spus fostul tenisman la emisiunea „După 20 de ani“, difuzată ieri de ProTV.

Proprietar al unui grup cu activităţi în mai multe domenii, Ţiriac a afirmat, fiind întrebat unde îşi ţine banii, că pentru el 2013 a fost „destul de prost“.
 

De ce nu este bună marja de 2,5%

„Nu mă prea ocup de banii mei, sunt destul de deştept să-mi dau seama că sunt prost, şi atunci îi las pe cei mai deştepţi să încerce. Eu am avut, de exemplu, un an destul de prost în 2013, sub media mondială a banilor“, a spus Ţiriac, precizând că a câştigat mai puţin şi a indicat o marjă de 2,5%.

La intervenţia moderatorului, care a spus că banii pot fi depuşi în bănci în România şi l-a întrebat dacă nu are încredere la ran­damente de 3-4%, Ţiriac a răspuns: „Am încredere, dar eu nu vreau 3%. După părerea mea, la un portofoliu respectabil ar trebui să câştigi 5%“. Întrebat dacă îi este teamă că situaţia din Cipru, care a confiscat o parte din depozitele bancare şi a restricţionat tran­zacţiile financiare pentru a evita prăbuşirea sistemului financiar, s-ar putea extinde la nivelul Europei, omul de afaceri a arătat că este posibil, cu unele excepţii.

„Mă bate gândul, cu excepţia Angliei, cu excepţia Germaniei. În ţările acestea nimeni nu admite aşa ceva, să vină cineva să-ţi fure banii tăi din bancă, bani care au fost câştigaţi corect“, a afirmat Ţiriac.
 

De ce să investeşti în aur

Vorbind  despre viitorul afacerilor, Ţiriac a opinat că, în România, prioritare ar trebui să fie investiţiile în agricultură şi energie şi a declarat că ar fi dispus să cumpere până la 10.000 de hectare de teren agricol, dar oferta este redusă.

„Nu prea găsesc (…). Eu aş cumpăra mâine dimineaţă până la 10.000 de hectare, imediat“, a spus omul de afaceri la emisiunea „După 20 de ani“, difuzată duminică de ProTV, fiind întrebat dacă achiziţionează terenuri în România.

Pe de altă parte, întrebat dacă ar investi acum în aur, Ţiriac a spus că a făcut-o în trecut, că nu a vândut atunci când preţul a crescut şi nu intenţionează să vândă nici în prezent.

„Aurul este un bun care îşi menţine valoarea, indiferent de fluctuaţiile pe care le are“, a explicat fostul tenisman.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO