Eveniment

Ion Tiriac: Nici Forbes, nici nimeni nu stie ce avere am si cat valoreaza; in toamna vine adevarata criza in Romania

Ion Tiriac: Nici Forbes, nici nimeni nu stie ce avere am si cat valoreaza

"Nu sunt in locul guvernantilor. Dar daca as fi, as avea nevoie de 50 de oameni. As avea nevoie de un Gheorghe la Finante care sa stie cum si unde merge fiecare leut; de un alt Gheorghe care sa aiba un bol de cristal si sa vada cum se toarna fiecare lopata de ciment la toate lucrarile la infrastructura si cand vede ca Bechtel sau orice alt constructor nu a facut in ziua aia cat trebuia sa faca, sa ii ia contractul, banii pe care i-a virat in banca si sa se si judece cu el pana in panzele albe. Si tot asa: cu 50 de oameni Romania ar putea nici sa nu simta criza."

19.05.2009, 19:02 3331

Ion Tiriac spune ca se vorbeste mult si degeaba pe tema averii sale, dar ca prefera sa nu isi numere banii: "Nimeni nu stie ce avere am eu si cat valoreaza, nici Forbes, nici cei care ma insulta si spun ca am cinci miliarde de dolari, nici cei care ma jignesc si spun ca nu am niciunul".

Despre averea personala a omului de afaceri Ion Tiriac s-au facut multe speculatii in ultimul an (Ion Tiriac a fost scos in acest an din topul Forbes, unde fusese prezent anul trecut cu o avere de 1,1 mld. dolari).
Despre vanzarea vreunui pachet de actiuni din UniCredit Tiriac, Allianz-Tiriac sau Metro Romania, omul de afaceri spune ca nu este interesat sa vanda deocamdata nimic. "Pentru pachetul de la banca am o oferta pentru vanzare in orice an; daca vreau acum, in mai, accept o oferta si am plecat in excursie".
El crede ca cel mai greu moment al crizei va veni in toamna lui 2009, cand bancile vor incepe sa ceara inapoi banii de la firme.
"In sase luni va veni adevarata criza. Bancile vor veni si vor cere banii de la Georgica, Costica, cei care au o mica afacere. Atunci toti Georgicii vor ramane faliti, dar nici bancile nu o vor duce mai bine, deoarece nu vor mai avea deloc rulaj".
Tiriac admite ca s-ar putea ca bancile sa ii ceara si lui banii inapoi.
"Daca imi cere banca banii inapoi, ii zic sa ii ia din contul de cash, dar nu ii vrea. Banca vrea bani doar de la cine nu are".
Cu efecte cu tot, "criza va trece in cativa ani", considera omul de afaceri. Chiar daca spune ca are suficienti bani cash, Tiriac admite ca il intristeaza criza, "chiar foarte tare": "Se pierde munca si e trist. Dar nu ma sperie pentru ca sunt mai pregatit decat altii".
Criza i-a prins pe cei mai multi nepregatiti, crede omul de afaceri, care se felicita acum ca s-a pregatit din timp si si-a deschis linii de creditare pentru a avea acces la bani, dar si pentru ca si-a pastrat rezerve. Pentru ca altfel i-ar fi fost chiar greu, mai ales tinand cont de specificul afacerilor sale:
"Automobile? Real estate? Nu mai merge nimic. Din fericire, frica nu imi e, am vazut criza venind si am destui bani gheata ca sa inghit hapul; e adevarat, ma costa criza, dar pot rezista fara sa fiu obligat sa vand un singur apartament; oricum nu merge sa le vand nici pe alea cu 4.000 de euro pe metru patrat, nici pe celelalte cu 1.000 de euro pe metrul patrat".
Afacerile au crescut foarte repede in Romania, considera omul de afaceri: "Eu nu m-am bagat niciodata in hit & run, nici in Romania, nici in alta parte. Afacerile sunt oricum foarte grele, iar in Romania ajungi in situatii cand trebuie sa fii atent sa nu iti mananci coada; cresterea in Romania a fost foarte rapida, iar administrarea si controlul te pot face sa nu mai razbesti".
Pentru viitorul mediu, omul de afaceri are in plan consolidarea afacerilor din cadrul Tiriac Holdings.
Consolidarea a inceput pentru Ion Tiriac cu cativa ani in urma, cand spune ca a vandut tot ce a avut in America si in Franta pentru a se concentra pe Romania, deoarece nu isi putea controla afacerile altfel: "Pe mine Ceausescu m-a nenorocit. Daca mai traia 20 de ani, ajungeam stapanul lumii. Dar a murit si pe mine m-a atras Romania ca un magnet in loc sa stau sa imi vad de treaba mea in America si in Franta, unde am lichidat tot ca sa fac afaceri in Romania".
Grupul lui Ion Tiriac a avut in 2008 afaceri de circa 1,7 mld. euro, conform oficialilor grupului, cea mai mare parte din aceste venituri fiind atrase de vanzarile de masini. In afara de afacerile cu vanzari de masini, Tiriac Holdings este format din pachete minoritare de actiuni la Unicredit-Tiriac, Allianz-Tiriac si Metro Romania, dar si din afaceri imobiliare si alte afaceri mai mici.
n "Cred ca Elena Udrea are destule relatii ca sa faca ceva cu turismul. Ce a facut la Mamaia e bun, dar cine face de la Brasov la Sinaia o partie de schi? Toata investitia, cu partia, hotelurile, instalatiile, infrastructura costa un miliard, a piece of cake, bani care se recupereaza in sapte ani. Noi putem fi un focar de turism in zona si nu vorbim aici de mare, uitati de mare!"
n "Ca om de afaceri, as vrea sa nu mai am tot timpul bete puse in roate si sa fiu lasat in pace. Sa se micsoreze cota unica - nu stiu la cat, stiu doar ca daca ar fi mai mica, statul ar incasa si mai multi bani -, sa uitam de TVA la alimente, sa construim o data infrastructura si sa dam orice le trebuie investitorilor sa vina aici. Desi, fara infrastructura, Romania va mai plange de saracie inca 20 de ani."
n "Romania a facut o greseala enorma ignorand Estul - mai ales ca piata de desfacere; am copiat numai Vestul si am vrut sa vindem doar Vestului. Mare greseala. Acum ne putem uita din nou catre est, acolo poate fi sansa Romaniei."
 
Mai multe despre strategia de afaceri a lui Ion Tiriac, despre colaborarea cu fiul sau la carma Tiriac Holdings si despre planurile in tenis cititi in revista BUSINESS Magazin care apare astazi.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO