Eveniment

Ionuţ Ciurea, director Asociaţia Pro Infrastructură: Guvernul PSD a găsit parteneriat pentru construcţia de autostrăzi. “Toată lumea vede o soluţie magică în PPPuri, dar trebuie să ne întrebăm dacă sunt fezabile.” De ce nu luăm fonduri europene?

Ionuţ Ciurea, director Asociaţia Pro Infrastructură:...

Autor: Alex Ciutacu

25.05.2018, 00:07 2170

„Toată lumea vede o soluţie magică în parteneriatele public-private, dar trebuie să ne întrebăm dacă sunt fezabile, mai ales pentru proiectele unde suntem deja eligibili pentru fonduri europene.”

Premierul Viorica Dăncilă a a­nun­ţat ieri că guvernul va a­dopta primul pachet de in­ves­tiţii strategice care vor fi rea­li­zate în parteneriat public-pri­vat, printre care se numără şi trei autos­trăzi. Dar această metodă de finan­ţare ar putea fi una dintre cele mai puţin fezabile şi avantajoase pentru România, spun specia­liştii.

„Toată lumea vede o soluţie magică în PPP-uri (n.r.: parteneriate public-privat), dar trebuie să ne întrebăm dacă sunt fezabile, mai ales pentru proiectele unde suntem deja eligibili pentru fonduri europene. Spre exemplu, dacă vorbim de A8, pentru tronsonul de la Tg.-Mureş la Iaşi suntem deja eligibili pentru fonduri europene. Deja s-a discutat cu UE, s-a bătut palma, mai trebuie doar să depună cererea, dar noi spunem: «Nu, mulţu­mesc, nu vrem să ni se plătească 75% din costurile eligibile, noi vrem PPP-uri». Guvernul a găsit scuza perfectă să nu facă nimic până în 2020, pentru că procedura de obţinere de fonduri prin aceste parteneriate este de lungă durată”, spune Ionuţ Ciurea, director al Asociaţiei Pro Infrastructură, un ONG care urmăreşte proiectele statului în infrastructură.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO