Ionuţ Ciurea, director Asociaţia Pro Infrastructură: Guvernul PSD a găsit parteneriat pentru construcţia de autostrăzi. “Toată lumea vede o soluţie magică în PPPuri, dar trebuie să ne întrebăm dacă sunt fezabile.” De ce nu luăm fonduri europene?

25 mai 2018 Autor: Alex Ciutacu

Ionuţ Ciurea: Acum, dacă vorbim de fezabilitate, pentru autostrada Bucureşti – Craiova, de ce să te duci prin Alexandria când varianta Piteşti e mult mai viabilă? Şi în cazul Comarnic – Braşov ar fi greu să se dovedească fezabil să fie realizată printr-un astfel de parteneriat

„Toată lumea vede o soluţie magică în parteneriatele public-private, dar trebuie să ne întrebăm dacă sunt fezabile, mai ales pentru proiectele unde suntem deja eligibili pentru fonduri europene.”

Premierul Viorica Dăncilă a a­nun­ţat ieri că guvernul va a­dopta primul pachet de in­ves­tiţii strategice care vor fi rea­li­zate în parteneriat public-pri­vat, printre care se numără şi trei autos­trăzi. Dar această metodă de finan­ţare ar putea fi una dintre cele mai puţin fezabile şi avantajoase pentru România, spun specia­liştii.

„Toată lumea vede o soluţie magică în PPP-uri (n.r.: parteneriate public-privat), dar trebuie să ne întrebăm dacă sunt fezabile, mai ales pentru proiectele unde suntem deja eligibili pentru fonduri europene. Spre exemplu, dacă vorbim de A8, pentru tronsonul de la Tg.-Mureş la Iaşi suntem deja eligibili pentru fonduri europene. Deja s-a discutat cu UE, s-a bătut palma, mai trebuie doar să depună cererea, dar noi spunem: «Nu, mulţu­mesc, nu vrem să ni se plătească 75% din costurile eligibile, noi vrem PPP-uri». Guvernul a găsit scuza perfectă să nu facă nimic până în 2020, pentru că procedura de obţinere de fonduri prin aceste parteneriate este de lungă durată”, spune Ionuţ Ciurea, director al Asociaţiei Pro Infrastructură, un ONG care urmăreşte proiectele statului în infrastructură.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.05.2018

 
Cuvinte cheie:
Ionuţ Ciurea
, Asociaţia Pro Infrastructură
, Guvernul PSD
, PPP
, construcţie
, autostrăzi
, parteneriat public privat
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide