Eveniment

Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor: Deficitul bugetar va fi la sub 3% din PIB şi anul acesta şi în 2018

Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor: Deficitul bugetar va...

Autor: Iulian Anghel

19.10.2017, 00:00 158
Deficitul bugetar va fi menţinut şi anul acesta şi în 2018 la sub 3% din PIB, susţin Ministerul Finanţelor şi şeful Senatului Călin Popescu-Tăriceanu.

În aceeaşi vreme, FMI anticipează că deficitul bugetar, deşi va rămâne în acest an la 3% din PIB se va apropia de 4,5% din PIB, în 2018 întrucât veniturile bugetului general consolidat vor fi la sub 30% din PIB, dar cheltuielile se vor duce spre 35% din PIB.

Ministrul finanţelor Ionuţ Mişa a fost săptămâna trecută la Washington la reuniunea anuală a FMI şi a Băncii Mondiale, unde a abordat problema deficitului României.

„Ministrul finanţelor a avut o serie de întâlniri care au vizat discuţii despre strategia fiscal-bugetară 2017-2019, dând asigurări că România îşi va menţine deficitul bugetar sub 3% din PIB în 2017 şi 2018”, informa ieri Ministerul Finanţelor. Doar că FMI a publicat în perioada reuniunii amintite raportul de toamnă World Economic Outlook report în care anticipează că deficitul bugetar al României se va apropia de 4,5% din PIB în 2018. Ieri, la începutul şedinţei de guvern, ministrul finanţelor a spus că estimarea pentru anul viitor a deficitului va fi de 2,96% din PIB pe ESA.

„Proiecţia bugetară care e deja realizată pe buget, proiecţia de buget ne dă posibilitatea să ne încadrăm în 2,96% deficit pe ESA. Indiscutabil că au fost prevăzute şi sumele aferente legii salarizării. Deci nu avem nicio problemă din punctul de vedere al finanţării nici la nivelul Ministerului de Finanţe, nici la nivelul Guvernului de a nu avea capacitatea să finanţeze proiectele pe care le are deja în desfăşurare.”

La rândul său, preşedintele Senatului şi lider al ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu a spus după şedinţa coaliţiei de guvernare, că s-a discutat despre bugetul de stat de anul viitor şi că acesta se va încadra în limita maximă a deficitului de 3% din PIB.

„În momentul de faţă, Guvernul pregăteşte elaborarea bugetului, dar trebuie să plecăm, evident, de la câteva principii, şi anume prioritizarea investiţiilor“, a spus Tăriceanu, citat de Mediafax.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO