Eveniment

Ionuţ Mişa se întoarce ca şef al ANAF

Ionuţ Mişa a fost ministrul de finanţe în 2017, într-o perioadă zbuciumată, în plină „revoluţie fiscală”.

Ionuţ Mişa a fost ministrul de finanţe în 2017, într-o perioadă zbuciumată, în plină „revoluţie fiscală”.

Autor: Iulian Anghel

29.03.2018, 00:04 1430
Fostul ministru de finanţe Ionuţ Mişa este noul şef al ANAF, după ce decizia de numire a sa în funcţie, semnată de premierul Viorica Dăncilă, a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial, concomitent cu decizia de revocare din această poziţie a Mirelei Călugăreanu.

Ministru de finanţe, pentru câteva luni, într-o perioadă plină de controverse legate de „revoluţia fiscală”, Mişa a plecat odată cu demisia guvernului Mihai Tudose, dar revine în administraţia centrală ca şef al ANAF – instituţie din care plecase pentru a ocupa funcţia ministerială şi la care se întorsese după finalul scurtului său mandat. „Ionuţ Mişa se numeşte în funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală”, arată decizia publicată miercuri în Monitorul Oficial.

Ministrul finanţelor Eugen Teodorovici a susţinut ieri că el a făcut propunerea şi că nu au existat presiuni pentru recuperarea lui Mişa: „Am făcut o propunere în acest sens şi nu am făcut o propunere ca să mă aflu în treabă”. Teodorovici a dezminţit că ar fi făcut modificări majore la ANAF în condiţiile în care se aşteaptă schimbări în eşaloanele doi ale administraţiei centrale. La nivelul finanţelor există preocupări legate de nivelul încasărilor bugetare în condiţiile în care consumul creşte cu două cifre, dar încasările din TVA la două luni au avansat cu sub 8% şi asta în condiţiile unei inflaţii de peste 4%, care, în mod automat, a adus mai mulţi bani la buget din diferenţele de preţ.

 

Alte schimbări

Trei secretari de stat de la Ministerul Economiei au fost înlocuiţi ieri din funcţii. Iulian Nicolăescu, Simona Teighiu şi Magdalena Chişer au fost înlocuiţi cu Călin Bodea, Constantin Ivan şi Bogdan Andronic. Horaţiu Iura a fost numit secretar de stat la Finanţe, iar Ion Iordăchescu şi Călin Fort au fost numiţi secretari de stat la Transporturi. Bogdan Pan­delică a fost înlocuit din fruntea Autorităţii Na­ţio­nale pentru Protecţia Con­su­matorilor cu Marius Pîrvu.

La ANAF nu s-au făcut alte schimbări a spus Teodorovici, dar evaluări se fac: „Evaluări trebuie să fie în permanenţă, pentru că vorbim despre o structură extrem de importantă a statului, de a cărei activitate depinde cam tot ce înseamnă economie în această ţară şi nu numai. Evaluarea pe care o face viitoarea conducere va veni cu un plan clar de măsuri de schimbare a situaţiei, soluţii care să ducă la o abordare mult mai corectă şi eficientă”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO