Eveniment

Isarescu: Autoritatile trebuie sa adopte o atitudine mai transanta in ceea ce priveste prioritatile

02.06.2005, 20:16 16

Exista riscul unui colaps al sistemului de pensii. Reforma agiculturii este esentiala. Creditele in valuta sunt riscante. Autoritatile trebuie sa adopte o atitudine mai transanta in ceea ce priveste prioritatile Romaniei. Probabilitatea ca dobanzile la depozite sa creasca este mai mica decat varianta in care se vor stabiliza la nivelurile actuale. Tinta de inflatie de 7% va fi atinsa. Acestea sunt principalele mesaje transmise de guvernatorul BNR Mugur Isarescu intr-un interviu acordat marti seara postului Realitatea TV.

Rata inflatiei calculata pentru urmatoarele 12 luni nu va depasi nivelul de 5%, chiar daca vor mai avea loc ajustari de preturi administrate, estimeaza Mugur Isarescu.

"Daca nu ar fi cresterile programate pentru preturile administrate, inflatia in Romania s-ar situa undeva la 5%. Chiar cu aceste majorari, in urmatoarele 12 luni, rata inflatiei nu va depasi 5%", a spus Isarescu.

Cresterea preturilor administrate, in principal la combustibili si gaze naturale, a majorat inflatia, in luna aprilie, pana la 1,8% fata de luna anterioara, ajungand la 10% comparativ cu luna aprilie 2004. Raportata la sfarsitul anului trecut, cresterea medie a preturilor de consum a fost de 3,5%.

Cu toate acestea, BNR sustine ca va atinge tinta anuntata pentru acest an, de 7%. Explicatiile oficialilor bancii centrale se bazeaza pe faptul ca cele mai multe ajustari programate au fost deja realizate, in timp ce preturile libere ar putea aduce pentru prima data dupa multi ani, deflatie in una sau doua luni din acest an. Pentru 2006, obiectivul privind cresterea preturilor se va situa probabil la 5%, tinta oficiala urmand sa fie anuntata in curind.

Isarescu a aratat ca, in aceste conditii, ratele dobanzilor practicate de bancile comerciale se pastreaza la un nivel real pozitiv. In opinia guvernatorului, probabilitatea ca dobanzile la depozite sa creasca este mai mica decat varianta in care se vor stabiliza la nivelurile actuale.

Estimarile anterioare ale BNR, prezentate acum de Isarescu, indicau o reducere a dobanzilor pasive pana la 9-10%, insa intrarile de capital au determinat bancile comerciale sa procedeze la o scadere mai drastica, nivelul de echilibru fiind stabilit la 7-8%.

Pe de alta parte, Isarescu a afirmat ca pana de curand castigurile obtinute din dobanzi au fost exagerate, situatie care nu va mai continua pe termen lung.

El pledeaza pentru un punct de echilibru al dobanzilor, care sa nu descurajeze economisirea, dar sa sustina mai consistent investitiile.

In acest context, oficialul BNR considera inevitabila si o reducere substantiala a dobanzilor la credite, intr-un ritm mai rapid decat declara bancherii.



Mesaj "mai dur" privind efectele integrarii

Autoritatile trebuie sa adopte o atitudine mai transanta in ceea ce priveste prioritatile Romaniei si sa promoveze un mesaj "mai dur" in problema efectelor integrarii in Uniunea Europeana, a declarat Mugur Isarescu.

"Vrem sa facem de toate, vrem autostrazi si reusim sa construim doar 20 de kilometri pe an, vrem sa facem sistem sanitar (...). Este necesara o atitudine mai transanta in ceea ce priveste prioritatile", a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a afirmat, recent, ca veniturile din privatizare ar putea fi varsate intr-un fond de rezerva bugetar destinat marilor proiecte de restructurare si modernizare. Isarescu spunea atunci ca Romania nu are nevoie de o performanta in ceea ce priveste datoria publica, atat timp cat are nevoie de sume foarte mari pentru o serie de programe de reforma si restructurare.

Pe de alta parte, guvernatorul BNR a afirmat, marti, ca firmele romanesti au inceput deja sa resimta concurenta companiilor europene, iar unele intreprinderi ar putea disparea chiar inainte de integrarea in UE.

In opinia lui Isarescu, autoritatile ar trebui sa promoveze un mesaj mai "dur" in ceea ce priveste integrarea in UE, "sa fie data la o parte aceasta panza de paianjen".

El crede ca, pana la aderare, vor aparea noi companii romanesti, care vor inlocui firmele nepregatite pentru concurenta din Uniunea Europeana.



Valuta e riscanta

Guvernatorul BNR a sfatuit publicul nespecialist sa nu minimalizeze riscul valutar in momentul accesarii unui credit. Isarescu sustine ca, in afara creditelor ipotecare, finantarile atrase de persoanele fizice si firmele care nu au venituri in devize straine ar trebui sa fie denominate in moneda nationala.

"Riscul legat de tranzactiile in valuta trebuie transmis publicului. In ciuda faptului ca imprumuturile in lei au ramas in general scumpe, creditele in valuta sunt riscante", a adaugat oficialul BNR.



Imprumuturi externe pentru pensii

Economia romaneasca "ar trebui sa duduie cel putin zece ani" pentru a se rezolva problema pensiilor, solutia pentru reforma acestui sector fiind imprumuturile externe, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Exista riscul unui colaps al sistemului de pensii, daca nu va fi intreprinsa o reforma. Este o discrepanta foarte mare intre contributorii la sistemul public si beneficiari", a explicat Isarescu.

Aproape sase milioane de persoane beneficiaza de suport din fonduri publice, in timp ce contributorii depasesc cu putin patru milioane de persoane.

Isarescu a adaugat ca, in perioada in care a detinut functia de prim-ministru, Guvernul a elaborat o ordonanta privind reforma pensiilor, act normativ care a fost insa ulterior abrogat.

Oficialul BNR a declarat, recent, ca sumele provenite din privatizare ar trebui sa fie incluse intr-un fond de rezerva, iar fondurile obtinute sa fie utilizate pentru finantarea unor proiecte de reforma majore, printre care si reforma pensiilor.

Isarescu a mai afirmat, marti seara, ca mai mult de jumatate din populatia tarii, care traieste in zona rurala, nu plateste impozite la stat.

"Pamantul agricol nu este impozabil. Este adevarat ca in zona rurala este saracie, dar un sistem nefunctional poate perpetua o stare. Pamantul si forta de munca, activele esentiale pentru Romania, ar trebui sa lucreze mult mai eficient", a mai spus guvernatorul BNR.

In opinia lui Isarescu, reforma agiculturii este esentiala, iar lucrurile vor cunoaste foarte rapid o schimbare si in acest domeniu ca urmare a deschiderii contului de capital.



Piata valutara a impus reforma

Evolutia pietei valutare a determinat cele mai ample reforme in Romania, avand efecte mai puternice decat programele economice promovate de guvernele de pana acum, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu

"Piata valutara a impus reforma in Romania si a atras dupa ea si alte piete (...). Asta face si acum. Aprecierea leului, acest dus rece, poate prea rece, determina o restructurare a unor sectoare", a spus Isarescu.

Incepand din noiembrie 2004, moneda nationala a intrat pe un trend accelarat de apreciere, avand ca prim efect ingustarea avantajului competitiv al preturilor pentru firmele exportatoare. Asociatiile de exportatori si-au exprimat dezacordul cu aceasta situatie, insa oficialii BNR au aratat ca raportul de schimb nu mai trebuie sa subventioneze vanzarile de marfuri romanesti pe pietele internationale.

Isarescu a explicat ca liberalizarea pietei capitalurilor va grabi reformele din Romania, iar intrarile de capital vor schimba intr-un ritm rapid fata economiei romanesti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO