Eveniment

Isarescu: Decalajul de dobanzi dintre bancile locale si cele din UE se va reduce in 2-3 ani

Isarescu: Decalajul de dobanzi dintre bancile locale si cele din UE se va reduce in 2-3 ani
17.03.2008, 18:46 28

Scaderea dobanzilor va fi posibila odata cu temperarea ritmului de crestere al preturilor de consum, a afirmat guvernatorul bancii centrale. Reducerea dobanzii de referinta ar putea fi operata in momentul in care inflatia va intra pe o panta descendenta, a declarat Isarescu.
In ultimele trei sedinte de politica monetara, BNR a majorat rata dobanzii de referinta cu doua puncte procentuale, de la 7% la 9%, astfel ca bancile au operat mai multe cresteri de dobanzi.
Decalajul dobanzilor intre Romania si statele europene este inca semnificativ. De exemplu, SocGen vinde la Paris credite imobiliare cu o dobanda in euro de 4,91%, in timp ce BRD vinde la Bucuresti credite imobiliare in euro cu o dobanda de 5,75% in primul an, dupa care aceasta variaza (fiind de circa 7,1%) in prezent.
Guvernatorul considera ca, pana la intrarea in zona euro, Romania va inregistra cresteri economice anuale de 5%-6%, desi exista riscurile unor greseli majore de politica economica.
"Nu vad pentru urmatorii sapte ani, pana la adoptarea euro, lipsa unui ingredient care sa faca imposibila o crestere economica de 5-6% durabila, insa vad pericolul populismului, vad riscurile unor greseli economice majore. Impartasesc punctul de vedere conform caruia administrarea unei crize este mai usoara decat administrarea succesului", a spus Isarescu. Guvernatorul BNR nu a detaliat greselile de politica economica la care s-a referit. Anul trecut, cresterea economica a fost de 6% (fata de 7,9% in 2006), Produsul Intern Brut al Romaniei fiind de 121,3 miliarde de euro.
In ultimele doua luni, Isarescu a avut o serie de intalniri cu premierul Calin Popescu-Tariceanu si cu ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian, temele discutate fiind politica fiscal-bugetara, corelarea politicilor macro si indicatorii economici.
Acum, seful bancii centrale a reafirmat estimarile privind cresterea economica pe 2008, de 6%, adaugand ca este de parere ca nu ar trebui apasat prea mult pe cresterea economica, in detrimentul echilibrului macroeconomic.
In acelasi timp, guvernatorul a afirmat ca BNR mentine "un mesaj pozitiv" in ceea ce priveste inflatia si ca aceasta va fi readusa spre tinta in a doua jumatate a anului, printr-o serie de masuri, inclusiv de politica monetara. "Mai important, este readucerea inflatiei pe o panta descendenta", a subliniat Isarescu.
In ceea ce priveste deficitul de cont curent, guvernatorul este de parere ca acesta este o problema importanta a Romaniei, la concurenta cu cea legata de absorbtia fondurilor europene.
Problema atragerii fondurilor europene este cea mai importata pentru Romania de azi, iar daca procesul de accesare a banilor nu se va imbunatati, atunci statul va continua sa fie un contributor net la bugetul UE, a mai spus seful bancii centrale.
"Accesarea acestor bani, din experienta altor state, ajunge la paradox. Zonele cele mai nevoiase pot accesa mai greu fonduri, intrucat acest proces presupune calificare, administratie durabila", a spus Isarescu. Oficialul bancii centrale a facut o scurta comparatie intre Romania si alte state din UE, respectiv Cehia, Polonia, Ungaria si Slovacia, privind atragerea de fonduri in primul an dupa aderare. Astfel, gradul de accesare din Romania s-a situat la circa jumatate din nivelul tarilor mentionate.
De asemenea, guvernatorul a subliniat ca Romania a fost singurul stat care s-a regasit in pozitia de contributor net la bugetul UE. Oficialul BNR a aratat ca la acest moment este important ca fondurile sa fie atrase, nu sa se discute daca alocarea acestora a fost negociata corect.
"Mi se pare o asezare echilibrata, ramane doar problema accesarii. Daca insa capacitatea administrativa este cea mai disfunctionala, atunci alocarea de 1,1% (din totalul fondurilor UE - n.r.) este redusa, dar aceasta este mai degraba problema noastra, decat a UE", a spus Isarescu.
El a mai afirmat ca bancile se vor orienta catre finantarea sectorului agricol numai dupa ce creditarea marilor companii si a populatiei va ajunge la saturatie.
"Dupa ce au ajuns la saturatie pe multinationale, o sa ajunga la saturatie si la creditele de consum pentru populatie. Probabil ca imprumuturile imobiliare vor mai atrage finantari pentru 1-2 ani, insa in cele din urma bancile vor ajunge si la agricultura", a conchis guvernatorul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO