Eveniment

Isărescu despre dezastrul de la BAC: ţine şi de societatea de tranziţie unde câştigătorii au fost "câteva cohorte de mitomani". La cine credeţi că se referă? - VIDEO

Autor: Ovidiu Tempea - Mediafax

05.07.2011, 12:32 3675

Gradul redus de promovare a BAC-ului nu ţine numai de clasapolitică, ci de modelele promovate de societatea românească întranziţie, unde câştigătorii au fost "câteva cohorte de mitomani",a spus marţi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la o conferinţăorganizată de Ziarul Financiar şi PwC.

"Să nu credem că trecerea BAC-ului depinde numai de clasapolitică, pentru că facem o eroare de fond. Trecerea BAC-ului ţinede foarte multe lucruri, de modelele pe care societatea româneascăle-a promovat. Copiii ăştia de la cine să înveţe? Am scos în faţănumai câteva cohorte de mitomani care nu au avut nici măcar bunulsimţ să admită că au câştigat bani dintr-o întâmplare atranziţiei", a declarat Isărescu, la conferinţa "Cei mai marijucători din economie" cu tema "Lecţiile crizei pentru următoareaperioadă de creştere economică", organizată de Ziarul Financiar şiPwC România.

Intervenţia guvernatorului a venit în urma unei declaraţii adirectorului editorial al Ziarului Financiar, Cristian Hoştiuc,care i-a îndemnat pe oamenii de afaceri să investească înînvăţământul privat, chiar prin înfiinţarea de licee, pentru a-şiasigura astfel forţa de muncă calificată din viitor.

În opinia guvernatorului, tema de discuţie ar trebui să fie "câtde greu se pot câştiga banii adevăraţi", sugerând că modelele artrebui constituite din oameni care au reuşit să facă averi în modcinstit.

"De unde să înveţe copiii ăştia? Au învăţat cum să mai fraudezecu telefonul", a adăugat Isărescu.

Guvernatorul crede că România ar trebui să intre pe o creştereeconomică solidă şi mai "plicticoasă", care să nu se bazeze doar peexplozia creditului de consum.

În acest an, promovabilitatea la bacalaureat este de 44,47% lanivel naţional, înaintea contestaţiilor.

Ministerul Educaţiei a înregistrat 661 de eliminări la primasesiune a bacalaureatului, candidaţii daţi afară de la test pentrufraudă nemaiputând susţine examenul în toamna acestui an şi nici învara anului viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO