Eveniment

Isărescu: Majorarea TVA putea fi evitată; a pus presiune mare pe mediul de afaceri

Autor: Alexandra Chelu

13.01.2011, 09:48 16

Majorarea TVA de la 19% la 24% putea fi evitată şi a puspresiune mare pe mediul de afaceri, în timp ce reducerea fonduluide salarii din sectorul bugetar are cele mai bune efecte pe termenlung, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, citat deMediafaxBusiness.

"Majorarea TVA putea să fie evitată din punctul nostru devedere, financiar. Ea a fost cea mai periculoasă. Sper că am trecutcu - nu spun succes, că nu poţi vorbeşti de succes în asemeneasituaţii dificile - dar cu o anumită rezonabilitate despreconsecinţele ei. Majorarea TVA putea să aibă consecinţe mult maiserioase din punct de vedere al finanţării bugetului, al finanţăriieconomiei în general", a afirmat Isărescu, la TVR 1.

El a arătat că majorarea TVA are consecinţe nu numai asuprapreţurilor, dar, în plan secundar, şi asupra dobânzilor.

"În primele 3-4 luni după majorarea TVA aţi observat pe de oparte dificultăţi în finanţarea bugetului, iar pe de altă partetendinţe clare de creştere a dobânzilor, nu numai pentru titlurilede stat, ci pe piaţa monetară. Cred că majorarea TVA a fost dinpunct de vedere financiar măsura cea mai riscantă pentru că a pussub o mare presiune mediul de afaceri", a explicat guvernatorulbăncii centrale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO