Eveniment

Isarescu resemnat: Nu tinem sa imbrancim bancile sa reia creditarea

Isarescu resemnat: Nu tinem sa imbrancim bancile sa reia creditarea

Guvernatorul Mugur Isarescu a prezentat vineri raportul privind inflatia. Anul trecut declinul economic a fost accentuat, insa dezinflatia a fost moderata. Rata anuala a inflatiei a coborat in 2009 la 4,74%, dar BNR a ratat tinta pentru al treilea an consecutiv. Pentru acest an BNR a urcat prognoza de inflatie de la 2,6% la 3,5% si estimeaza pentru 2011 o rata de 2,7%

07.02.2010, 23:22 26

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a renuntat sa mai criticebancile pentru dobanzile ridicate la credite, duble fata dedobanda-cheie a bancii centrale, dupa ce anul trecut "incuraja"reducerile prin mesaje mai mult sau mai putin "incisive".

Acum guvernatorul spune ca banca centrala nu tine sa"imbranceasca" bancile in reluarea procesului de creditare "pe altebaze decat cele sanatoase si prudente", lasand practic lalatitudinea institutiilor de credit sa decida cand si cum sa reducadobanzile si sa ajute economia.

"Trebuie sa dam si bancilor... nu dreptate, ci un interval deacomodare. Politica de dobanzi a unei banci are o sumedenie defactori interni de judecata. Nu tinem sa imbrancim bancile inreluarea procesului de creditare pe alte baze decat cele sanatoasesi prudente", a spus vineri Isarescu la prezentarea raportuluitrimestrial privind inflatia. Saptamana trecuta BNR a decisreducerea dobanzii de politica monetara cu jumatate de punctprocentual, pana la 7% pe an, mentinand nivelului rezervelor minimeobligatorii.

"Deciziile BNR au incercat sa pastreze un echilibru, o directie- nu numai logica, dar si care sa minimizeze riscul unor reveniri.Acest mix de politica monetara incearca sa mearga in pasi precauti,relativ mai mici. Sa vedem cum sunt absorbite de piata masurilenoastre si apoi sa mai facem un pas", a explicat guvernatorul.

BNR anticipeaza ca ajustarea ratelor dobanzilor la credite va fiin continuare "mai lenta si mai modesta" decat ajustariledescendente operate de banci asupra randamentelor depozitelor.Incertitudinile legate de dobanzile pe piata interbancara determinabancile sa fie mai reticente fata de o ajustare rapida adobanzilor, in special la credite, considera analistii.

Isarescua precizat ca BNR nu doreste sa incurajeze si mai mult creditareain valuta, acesta fiind unul dintre motivele mentinerii RMO lavaluta la 25%.

Iar RMO pentru pasivele in lei nu au putut fi reduse, desi bancacentrala "doreste" incurajarea creditarii in lei, deoarece existadeja un exces de lichiditate in piata rezultat din descarcareapozitiilor lungi in valuta, in asteptarea unei deprecieri aleului.

Isarescu apreciaza ca procesul de reluare a creditarii se vainstala treptat in urmatoarea perioada, dar nu va fi generalizat,urmand sa existe diferente de la o banca la alta.

Practic, reluarea durabila a procesului de creditare va succedacu un anumit decalaj redresarea activitatii economice, conformasteptarilor bancii centrale.

BNR noteaza in raportul privind inflatia ca revigorareaactivitatii de creditare a companiilor se anticipeaza a fi"anevoioasa", ea fiind conditionata, pe de o parte, de scadereaneincrederii bancilor in perspectivele economiei si a perceptieiasupra riscului asociat sectorului in care functioneaza companiasi, pe de alta parte, de refacerea cererii de credite.

In ceea ce priveste evolutia procesului de economisire, Isarescua precizat ca va fi semnificativ diminuat fata de anul trecut, oparte din resursele suplimentare urmand sa se duca in consum. "Nueste obligatoriu ca reducerea ratelor de dobanda nominale ladepozite sa duca la reducerea volumului economisirii. Pentru caeconomisirea este un proces mai complicat. Dar cred ca o crestereca anul trecut nu o sa mai avem. Economisirea va fi semnificativdiminuata."

In conditiile redresarii activitatii economice in zona euro,Isarescu si-a exprimat increderea ca o dinamica economica pozitivain Romania bazata in principal pe exporturi este realizabila sisustenabila. El a precizat ca exprimari de genul crestere economicabazata pe exporturi nu se refera la faptul ca exportul esteprincipalul motor, ci se refera la pastrarea unui echilibru in ceeace priveste consumul.

Viceguvernatorul Cristian Popa crede ca am putea avea crestereeconomica chiar din primul trimestru.

In cazul Romaniei, in conditiile in care peste 70% din PIB esteconsum, nu poate sa existe crestere economica fara consum, aexplicat guvernatorul BNR, exprimandu-si speranta ca nu se vareveni la o crestere economica de tipul celei de pana in 2008,bazata pe explozia consumului pe datorie. Guvernul si FMI mizeazape o crestere economica de 1,3% in acest an, dupa o scadere decirca 7% in 2009.

"Dobanzile la lei nu scad sub 10%"

  • Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor(ARB) si presedinte al CEC Bank, spune ca daca se va ajunge inacest an la un plus de 2-3% al creditarii ar fi foarte bine.
  • Dobanzile la creditele in lei nu vor cobori sub 10% in acestan, mai spune el, iar profitabilitatea bancilor va fi foarteredusa. "Bancile trebuie sa dea credite, intrucat nu au altasansa."
  • CEC Bank a acordat anul trecut credite cu valori cuprinse intre87 de lei, pentru zootehnie, si aproximativ 25 mil. euro, pentrusectorul energetic si cel al constructiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO