Eveniment

Isarescu: Romania e mai degraba intr-o criza de nervi decat intr-una economica

Isarescu: Romania e mai degraba intr-o criza de nervi decat intr-una economica

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale

30.11.2008, 19:35 38

Primul lucru pe care trebuie sa il faca Romania este sa puna un diagnostic corect atat asupra situatiei economice, care reflecta mai degraba o criza de nervi decat una reala, cat si o evaluare cat mai aproape de realitate asupra a ceea ce se poate intampla in viitor, iar punctul de pornire trebuie sa-l reprezinte deficitul de cont curent, care este dezechilibrul cel mai mare, sustine guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Sa vedem cat putem sa ne ajustam fara dureri economice si dureri sociale sau cu dureri economice si sociale suportabile si sa ne asiguram sursele de finantare pentru restul. Ambele sunt probleme nu simplu de evaluat si nici de pus in practica", spune Isarescu. Startul trebuie sa il constituie deficitul de cont curent in conditiile in care este dezechilibrul cel mai mare si in mod categoric n-o sa mai putem sa-l finantam la nivelul de 14% din PIB.
Stimularea cererii in general si reaprinderea inflatiei agraveaza deficitul de cont curent, "domeniu unde daca noi nu intelegem sa ne corectam, o sa ne corecteze ceilalti, exteriorul, prin retragerea de linii de finantare si prin inducerea unor tensiuni adevarate prin presiuni pe piata valutara si asupra rezervei BNR si intrarea intr-un cerc vicios al scaderii de credibilitate", mai spune Isarescu.
Corectia ar fi bine sa fie facuta in mod programat, potrivit guvernatorului, pentru ca daca este fortata dinspre exterior, nu este nici rezonabila si tinde sa fie si exagerata.
"Sa faci o corectie in mod programat inseamna sa utilizezi cateodata instrumente care nu sunt placute in domeniul impozitarii. Dar sunt si alte instrumente prin care se poate face corectia".
Isarescu spune ca optiunea sa personala este "sa ne batem pentru ca sa aratam ca suntem capabili sa realizam ceea ce se numeste "soft lending" (aterizare lina -n.r.) aceasta fiind batalia anului 2009. "Desi altii o sa ne spuna ca suntem incoerenti, noi trebuie sa le spunem ca a fost an electoral si ca in orice tara intr-un an electoral pot sa apara incoerente. Nu suntem nici primii, nici ultimii".
Avand in vedere caracterul limitat al finantarilor externe Isarescu spune ca trebuie sa ne gandim care sunt sursele de finantare externe certe.
"Nu trebuie sa-i lasam pe altii sa spuna ca, in general, tara nu are finantare externa, ca va trebui sa stranga cureaua, dar nu se stie cat. Noi trebuie sa spunem acest lucru printr-un program coerent de politici".
Isarescu sustine ca si o corectie de 1% din PIB este greu de facut, daca nu este pregatita si nu e transmisa opiniei publice.
"O asemenea corectie dupa ani in care pe seama cresterii deficitului de cont curent s-a asigurat dezinflatia si cresterea nivelului de trai inseamna o strangere de curea. Iar strangerea de curea poate fi in termini reali sau ca perceptie. Am devenit cu totii politicieni, perceptia este mai importanta decat realitatea. Daca tot cream perceptii ca totul se duce in sus, si salariile si nivelul de trai, si totul este roz bineinteles ca si o stagnare a nivelului de trai, nu o scadere relativa, poate fi perceputa ca ceva dureros", explica guvernatorul BNR.
El spune ca nu vede investitiile straine directe facute pana acum neterminate, deoarece ar fi o pierdere mare pentru investitori, insa nu mizeaza pe investitiile pe termen scurt cu grad mare de incertitudine, speculative, care pot sa plece "sanatoase".
Multe linii de finantare acordate bancilor din Romania vor ajunge la scadenta in 2009, si desi comportamentul bancilor-mama fata de sucursale a fost "ireprosabil" pana in prezent in ceea ce priveste finantarea, "generozitatea" acestora va scadea in viitor, apreciaza Isarescu.
"Putem sa bagam la capitolul certitudine o mai mica generozitate din partea bancilor-mama fata de bancile romane", spune Isarescu.
Dupa ce in perioada de vara era o adevarata lupta pentru cote de piata, in ultimele luni avem o "avalansa de batali" pe depozite, pe economisire.
"Evident ca bancile din Romania probabil au primit un mesaj de acest fel de la bancile-mama ... mai descurcati-va si pe plan local, mai gasiti resurse, ca uitati care este situatia internationala", spune Isarescu. Guvernatorul BNR a sugerat autoritatilor sa apeleze mai mult la liniile de finantare de la institutii internationale, precum BEI, BERD sau Banca Mondiala, aratand ca acestea reprezinta una dintre sursele cele mai ieftine si avantajoase.
Alta sursa sugerata de Isarescu este cea a fondurilor structurale, "bani care, mai putin ca oricare, nu sunt parasutati, sunt si mai greu de accesat, dar si mai birocratici".
Nervozitatea generata de incertitudini si amplificarea incertitudinilor cauzate de criza financiara internationala sunt cateva dintre marile probleme cu care ne confruntam si care vor lovi Romania anul viitor, spune Isarescu apreciind ca pana acum romanii au fost "cei mai nervosi".
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO