Eveniment

Isarescu: Vedem inflatia coborand in continuare, dar incertitudinea este extraordinara

Isarescu: Vedem inflatia coborand in continuare, dar incertitudinea este extraordinara
03.11.2008, 20:04 35

"Incertitudinea este extraordinar de ridicata, niciodata nu am avut asa ceva in prognozele noastre. Pe modelul de baza sunt revizuiri minore. Avem presiuni din partea excesului de cerere, nu le vedem diminuate nici in urmatoarele trimestre, chiar daca criza financiara va mai tempera cererea, cresterile salarile si creditul", a declarat ieri Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, in cadrul conferintei pentru prezentarea raportului asupra inflatiei in trimestrul al treilea.

In scenariul Bancii Nationale inflatia anuala urmeaza sa incetineasca la 6,7% in decembrie (fata de 6,6% cat prognoza in iunie), de la un nivel de 7,3% in septembrie. Pentru anul urmator este asteptata continuarea procesului de dezinflatie, desi nivelul previzionat al inflatiei pentru decembrie 2009 a fost revizuit in sus, de la 4,2% la 4,5%. Tinta oficiala stabilita pentru anul urmator este de 3,5%, incadrata intr-un interval de variatie acceptat de plus/minus un punct procentual. In 2008 tinta de inflatie era de 3,8%, insa BNR nu va reusi sa se incadreze nici macar in intervalul de variatie agreat, pentru al doilea an la rand.
"Avem o usoara atenuare a anticipatiilor inflationiste. Au obosit cei care cantau in fiecare seara despre catastrofa preturilor. Raman insa pe partea de presiune in sensul cresterilor de pret majorarile de salarii si de cost unitar cu forta de munca", noteaza guvernatorul.  
Proiectia BNR merge acum pana in trimestrul al treilea 2010, cand este asteptata scaderea inflatiei chiar usor sub nivelul de 3%. Totusi, Banca Nationala are scenarii alternative care merg de la sub 1% pana la o inflatie de 5%, in functie de evolutia factorilor de influenta.
"Ar trebui sa lucram cu zece scenarii de baza. Nu putem sa anuntam in acest moment o tinta oficiala pentru 2010, din cauza incertitudinii", spune guvernatorul.
In cadrul regimului de tintire a inflatiei BNR isi asuma tinte oficiale pentru inflatie incadrate intr-un interval de variatie, iar trimestrial publica proiectii privind evolutia anticipata a preturilor de consum in urmatoarele opt trimestre.
"Am introdus in scenariul de baza (pentru 2009 - n. red.) o prognoza mult mai optimista privind pretul petrolului pentru ca nu mai poti sa gandesti ca vom avea preturi de peste 100 $/baril, cata vreme toata lumea vorbeste de recesiune", a spus Isarescu. BNR ia in considerare un pret al petrolului de 80 de dolari pe baril, insa guvernatorul a subliniat ca eventuale fluctuatii ale acestuia ar avea un impact major asupra inflatiei.
In scenariul BNR, cresterea economica va incetini in 2009 la 4,6%, coborand astfel sub potentialul de expansiune, estimat la 6% pe termen scurt. Isarescu noteaza de altfel ca economia ar putea sa creasca cu ritmuri de peste 5,5%, spre 6%, daca politicile economice vor pastra "o bruma de intelepciune."
Viceguvernatorul Cristian Popa subliniaza ca incetinirea economiei sub cresterea potentiala va fi un episod temporar in 2009, urmand ca din 2010 sa aiba loc o revenire. Totusi, el spune ca pot aparea abateri fata de proiectie atat in sus, cat si in jos, daca ar avea loc o deteriorare mai puternica a conditiilor externe de finantare.
"Ne mentinem parerea ca Romania, care a beneficiat in ultimii 3-4 ani de reinvestiri ale profiturilor, s-ar putea sa intre intr-o perioada mai putin benefica de repatrieri, uneori chiar anticipate, ale dividendelor", atentioneaza Isarescu.
Putin peste jumatate din investitiile straine directe, care sunt estimate sa ajunga la 10 miliarde de euro anul acesta, sunt reprezentate de profit reinvestit si participatii la capital, in timp ce restul e reprezentat de credite intragrup.
Totodata, Isarescu subliniaza ca am putea sa vedem o scadere a ritmului de crestere a exporturilor romanesti, pe fondul problemelor de pe pietele externe. Circa 70% din exporturile romanesti merg catre piata europeana, care s-ar putea confrunta cu o recesiune in anul urmator.
Isarescu a subliniat ca majorarile salariale importante afecteaza atat inflatia cat si competitivitatea firmelor romanesti, in conditiile in care costul cu forta de munca urca rapid.
Totodata, guvernatorul noteaza ca este necesara o directionare a fondurilor bugetare catre domenii prioritare, precum infrastructura sau agricultura.
"Au fost categoric terenuri cumparate in scopuri speculative, cel putin sa le impozitam."
In alta ordine de idei, guvernatorul spune ca BNR nu a luat in calcul o incetinire semnificativa a cheltuielilor bugetare, avand in vedere ca pe fondul incetinirii economiei ar putea fi necesara o suplimentare a acestora.
Isarescu subliniaza pe de alta parte ca Romania nu se confrunta cu presiuni privind datoria externa, iar rezervele bancii centrale, de 27 de miliarde de euro, asigura o pozitie confortabila. 
Agentia de evaluare financiara Standard&Poor's, care a redus recent calificativul acordat Romaniei cu o treapta, pana la "BB+" , a invocat tocmai nivelul ridicat al datoriei externe. La jumatatea anului datoria externa totala (publica si privata) ajunsese la 65 de miliarde de euro, potrivit datelor BNR.
"Trebuie sa spun ca nici acest indicator nu arata atat de rau pe cat incearca unii sa il prezinte. Se refera la o datorie externa din care peste 50% este constituita de bancile comerciale, cu linii de finantare pe mai mult de un an, cu scadentar si fara call options (posibilitatea retragerii anticipate - n. red.)", spune Isarescu. Astfel, Standard & Poor's ar trebui sa trimita in Romania o echipa de specialisti care sa cunoasca realitatile si sa refaca datele. "Speram ca S&P sa trimita o echipa de specialisti care sa refaca cele doua pagini scrise pe langa subiect", a afirmat seful bancii centrale.
El a aratat ca datoria publica a Romaniei este la un nivel foarte jos, ca raport in PIB, respectiv de 12%.
Referindu-se la un eventual sprijin financiar acordat Romaniei de catre Fondul Monetar International (FMI), Isarescu a aratat ca nu exista "nici un fel de negocieri".
"Ce sa mai luam de la FMI, nu ati vazut ce rezerva avem? Unde sa o mai punem?", a precizat Isarescu.
El a precizat ca Romania nu are probleme de genul celor cu care se confrunta tarile vecine.
"Avem o cu totul si cu totul alta situatie a finantelor nationale", a continuat guvernatorul BNR.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO