Eveniment

Israelul este pregătit să trimită ajutoare în Siria, după cutremurul care a luat peste 1.500 de vieţi

Israelul este pregătit să trimită ajutoare în Siria,...

Autor: Mediafax

06.02.2023, 16:15 176

Israelul a declarat luni că a primit o solicitare din partea Siriei de asistenţă pentru ajutor în caz de cutremur pentru statul arab şi că este pregătit să facă acest lucru, fiind vorba de o cooperare rară între cele două state vecine, dar în conflict, transmite Reuters.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat într-un discurs că a ordonat trimiterea de ajutoare israeliene în Turcia, epicentrul cutremurului de luni, avioanele urmând să plece spre seară.

„Întrucât s-a primit o cerere în acest sens şi pentru numeroase victime ale cutremurului din Siria, am dat instrucţiuni să se facă şi acest lucru”, a declarat el în cadrul unei ceremonii într-un spital din apropiere de Tel Aviv.

În declaraţii televizate ulterioare adresate partidului său, Netanyahu a declarat că cererea de ajutor umanitar pentru Siria a fost transmisă „de un oficial diplomatic”, fără să îi facă cunoscut numele.

„Am aprobat acest lucru şi socotesc că aceste lucruri vor fi realizate în curând”, a spus Netanyahu.

Oficialii sirieni au raportat sute de morţi în această ţară devastată de războiul civil, atât în zonele aflate sub controlul Damascului, cât şi în nord-vestul ţării, controlat de opoziţie.

Întrebat cine a făcut cererea privind Siria citată de Netanyahu, un oficial israelian a declarat pentru Reuters: „Sirienii”. Întrebat dacă aceasta se referea la membrii opoziţiei sau la guvernul preşedintelui Bashar al-Assad, oficialul a spus doar: „Siria”.

Siria nu a făcut comentarii asupra comentariilor guvernului israelian.

Radiodifuzorul public israelian Kan a declarat într-un raport fără sursă că Rusia a transmis cererea ca Israelul să ajute Siria.

Ambasada Rusiei în Israel a refuzat să comenteze, potrivit Reuters.

Ajutorul pe care Israelul îl va trimite cuprinde pături, corturi şi medicamente, a declarat Kan, adăugând că guvernul Netanyahu şi-a manifestat, de asemenea, disponibilitatea de a prelua răniţi dacă i se va cere.

Oficialii israelieni nu au oferit imediat detalii despre ajutor.

Israelul şi Siria se află în stare de război de zeci de ani, cu perioade de încetare a focului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO