Eveniment

Italia ia în calcul producerea locală a vaccinurilor anti-COVID pe bază de ARN mesager: Uniunea Europeană pare să renunţe la serurile AstraZeneca şi Johnson & Johnson, create cu ajutorul adenoviruşilor

Bruxellesul discută deja cu BioNTech/Pfizer, într-un acord de 1,8 miliarde de doze până în 2022-2023 (Foto: Mario Draghi, premierul Italiei)

Bruxellesul discută deja cu BioNTech/Pfizer, într-un acord de 1,8 miliarde de doze până în 2022-2023 (Foto: Mario Draghi, premierul Italiei)

Autor: Eduard Ivanovici

19.04.2021, 14:53 203

Autorităţile italiene iau în considerare producerea locală a vaccinurilor anti-coronavirus pe bază de ARN mesager.

Roma a discutat până acum cu firma americană de biotehnologie Moderna, grupul elveţian Novartis şi compania italiană ReiThera, conform unor persoane familiare cu situaţia, citate de Financial Times.

Negocierile cu Novartis şi ReiThera au inclus posibilitatea producerii vaccinului ARN mesager dezvoltat de firma germană CureVac în Italia.

În Martie, Novartis a semnat un acord iniţial cu grupul CureVac pentru a produce o parte din vaccinurile anti-COVID-19 ale companiei. Serul se află în faza a treia a testelor clinice, însă compania cu sediul în Tübingen a declarat că speră ca vaccinul să fie aprobat în UE în mai sau iunie.

Momentan, ReiThera lucrează la un vaccin pe bază de adenoviruşi, aflat însă în a doua fază a testelor clinice.

Mario Draghi, prim-ministrul Italiei, a vorbit direct cu CEO-ul Moderna Stéphane Bancel, însă discuţiile au eşuat întrucât compania americană nu dispune de capacitatea necesară transferării tehnologiei către fabricile italiene.

Anterior, Moderna a subliniat lipsa staff-ului calificat drept una dintre principalele bariere din procesele de producere ale vaccinurilor anti-coronavirus.

Eforturile italienilor de a accelera producerea dozelor bazate pe ARN mesager, tehnologie prin care se transmit informaţii despre învelişul virusului pe care sistemul imunitar să îl poată identifica ulterior, vin pe măsură ce UE pare să se distanţeze de vaccinurilor bazate pe adenoviruşi, dezvoltate de AstraZeneca şi Johnson & Johnson.

„Trebuie să ne concentrăm asupra tehnologiilor care şi-au dovedit valoarea. Vaccinurile ARN mesager reprezintă un caz foarte clar”, spune preşedintele Comisiei Europene, Ursula vor der Leyen. Bruxellesul discută deja cu BioNTech/Pfizer, care produce unul dintre principalele ARN mesager, într-un acord de 1,8 miliarde de doze până în 2022-2023.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO