Eveniment

Italia insistă că nu are o „problemă bancară“

Pier Carlo Padoan, ministrul de finanţe italian

Pier Carlo Padoan, ministrul de finanţe italian

Autor: CătăIina Apostoiu

26.07.2016, 00:06 826

Cu numai câteva zile înaintea anunţării rezultatelor unor teste de stres cruciale efectuate de către Banca Centrală Europeană (BCE), mai mulţi oficiali ai sectorului financiar italian au ţinut să mini­mi­zeze problemele cu care se confruntă industria bancară a ţării, relatează CNBC.

Ministrul de finanţe italian, Pier Carlo Padoan, a declarat pentru CNBC că băncile italiene „nu au nevoie să fie salvate“.

„Italia nu are nicio problemă de natură bancară, se încearcă soluţionarea unui singur caz. Sunt încrezător că se va reuşi“, a declarat ministrul italian, referindu-se la cazul Monte dei Paschi (BMPS). Instituţia este privită drept cea mai slabă verigă din rândul băncilor din a treia mare economie a zonei euro.

Strategii italieni şi oficialii UE încearcă să pună pe picioare sis­te­mul bancar fragil al ţării, copleşit de credite neperformante, estimate la 360 miliarde de euro. Potrivit unor rapoarte, premierul italian, Matteo Renzi, speră într-un bailout al sectorului bancar, ceea ce ar contraveni regulilor UE. Astfel de rapoarte sunt însă infirmate.

Problemele din Italia, dublate de nesiguranţa privitoare la Brexit, au pus pe jar pieţele de acţiuni în ultimele săptămâni. Acţiunile BMPS în special au fost carac­terizate de o volatilitate pronunţată.

Padoan a declarat însă pentru CNBC că această bancă a pus în apli­care un „plan de restructurare foar­te eficient“ şi că percepţia privi­toare la industrie ca întreg este una complet eronată. „Băncile italiene nu sunt mai vulnerabile decât de obicei. Acestea s-au întărit în timp graţie reformelor in­tro­duse de guvern“, a adăugat acesta.

Ignazio Visco, guvernator al Băncii Italiei şi membru al BCE, a declarat pentru CNBC că este „complet greşit“ să se creadă că sistemul bancar ca întreg din Italia are probleme.

BCE va publica rezultatele noilor teste vineri dimineaţă. Teste­le diferă de această dată, examinând problemele generale de sănătate ale băncilor din zona euro.

Pierre Moscovici, comisar euro­pean pe probleme economice, a de­clarat pentru CNBC că sectorul este în acest moment mult mai bine pro­tejat „colectiv“ şi că este sigur că rezul­tatele testelor vor indica acest lucru.

Între timp, atât Padoan, cât şi Visco s-au declarat optimişti în pri­vinţa rezultatelor testelor. Padoan a declarat că nu există o problemă sistemică în ceea ce priveşte băncile italiene, iar în opinia lui Visco nu vor fi indicate probleme sistemice, însă pentru unele bănci vor fi semnalate probleme.

În ultimele săptămâni au fost emise avertismente clare cu privire la situaţia precară a sistemului bancar al Italiei.

Potrivit unui raport al FMI, Italia se va confrunta cu o redresare economică lentă şi este posibil ca aceasta să nu revină la nivelurile de creştere de dinainte de criză până la mijlocul anilor 2020.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO