Eveniment

Iulia Bratu, EY România: România este a doua piaţă de M&A din regiune, depăşeşte Cehia şi este foarte aproape de Polonia după volum

ZF Top Tranzacţii 2024

Iulia Bratu, EY România: România este a doua piaţă de...

Autor: Ramona Cornea

11.06.2024, 11:48 213
România este a doua piaţă de fuziuni şi achiziţii din regiune, depăşeşte Cehia şi este foarte aproape de Polonia din punctul de vedere al volumului, susţine Iulia Bratu, Partener, Head of Lead Advisory, EY România.
 
„În România, în primele cinci luni in 2024 faţă de primele cinci luni din 2023 avem o consistenţă fantastică, atât pe volum, avem 110 versus 107 tranzacţii parafate la cinci luni, cât şi pe valoare. Din perspectivă regională, este pentru al treilea an consecutiv când putem spune că România ocupă locul doi, depăşind Cehia deja. Obişnuiam să fim locul trei, după Cehia şi Polonia din punctul de vedere al volumului. În România, dacă piaţa obişnuia piaţa să stea în jurul a 200 de tranzacţii pe an, acela era volumul tradiţional în România, iar Polonia era o piaţă de 400 de tranzacţii anual, acum diferenţa între Polonia şi România este marginală. Vorbim de 246 faţă de 253 de tranzacţii, suntem pe locul al doilea, foarte - foarte aproape de Polonia”, a spus ea în cadrul conferinţei ZF Top Tranzacţii 2024.
 
Ce a mai declarat Iulia Bratu în cadrul conferinţei ZF: 
 
Anul 2023 a arătat remarcabil pentru activitatea de M&A în România, s-au parafat 241 de tranzacţii, 30% din aceste tranzacţii au valoarea comunicată, pentru restul de 70% operăm noi cu estimări. Estimarea EY pentru valoarea pieţei totale o plasează în intervalul 6-7 miliarde de euro, cea de 6,5 mld. euro este estimarea pentru sfârşitul anului 2023.
 
Este o piaţă dominată de investitori strategici. Aşa este, a fost şi va rămâne dominată de investitori strategici. Aceştia execută aproape 90% din investiţii. Valoarea medie a unei tranzacţii în România, tichetul mediu, este în jurul valorii de 40 de milioane de euro, în 2023 a fost de 37 mld. euro. Anul 2023 a fost remarcabil şi pentru că avem o premieră, şi anume este prima dată când avem două mega-tranzacţii încheiate în acelaşi an. Este vorba tranzacţia PPC-Enel, tranzacţia de Ahold Delhaize - Mid Europa pentru operaţiunile Profi, ambele parafate în 2023. 
 
În dinamică, ştim cu toţii că atât în România, dar şi pe pieţele externe 2021 a fost un an bun pentru M&A, un an foarte bun pentru că am avut pieţe inundate de lichidităţi care au catalizat activitatea M&A. Însă 2022-2023 au fost ai foarte grei pentru M&A pe pieţele externe, am avut scăderi record, cele mai mari scăderi pe care le-a văzut piaţa din 1980 până astăzi. România, în ambii ani consecutiv, s-a comportat ca şi piaţă de M&A notabil pozitiv, pentru că am avut creştere atât de valoare, cât şi de volum în ambii ani în piaţă. 
 
În începutul de an 2024 este prima oară când, din punctul de vedere al valorii, pieţele externe, au intrat pe culoarea verde. Vedem creşteri de 23% la nivel global şi de 37% în Europa în cinci luni din 2024.
 
Ce este foarte important însă este că, dacă din punctul de vedere al valorii pieţele au crescut, sunt semne de revenire, volumul continuă să se contracte, iar aceste două direcţii divergente sunt sugestive pentru faptul că pieţele se concentrează pe tranzacţii mari şi foarte mari. 
 
În România, factorizând doar tranzacţiile care au valoare comunicată şi excluzând mega-tranzacţiile, valoarea medie a tranzacţiei stă în proximitatea cifrei de 40 de milioane de euro. În 2024, în primul trimestru din 2024, din cele 700 de milioane de euro bucata de piaţă cu valoare comunicată, am avut tranzacţii foarte mari, de 100 de milioane de euro şi peste. Am avut tranzacţia Banca Transilvania - OTP, am avut tranzacţia CTP - Globalworth, tranzacţia Iberdrola - Premier energy, toate tranzacţii mari. Astfel, fireşte că până la cinci luni vedem o creştere a tichetului mediu în România. 
 
Este o piaţă dominată de investitori strategici atunci când vorbim de achizitori, ei controlează aproape 90% din tranzacţii. În ceea ce priveşte direcţia investiţiilor, este o piaţă echilibrată între ceea ce înseamnă activitate domestică şi activitate inbound. Domestic înseamnă că atât targetul, cât şi investitorul sunt entităţi locale, iar inbound înseamnă că avem achiziţii executate de investitori străini. Tradiţional, ele sunt de câţiva ani aproape perfect echilibrate, însă activitatea domestică încet-încet începe să se catalizeze, iar outbound, activitatea care presupune ca investitori locali să execute cross-border M&A este de 5% în ultimele 12 luni, fragil relativ cu celelalte două componente ale pieţei, însă în creştere semnificativă în ultima perioadă.
 
Dacă ne întrebăm când vorbim de inbound care sunt ţările care au investit şi în ultimul an în România, ele sunt cele pe care le găsim tradiţional. Ca şi continent avem Europa, ţările cu economii avansate, Franţa, Germania, Olanda, tradiţional tot timpul în top este Marea Britanie. Însă Marea Britanie, după Brexit, a început să să scadă activitatea. În 2023 a fost pentru prima dată când n-am regăsit Marea Britanie în top cinci, iar în 2024 se regăseşte încă fragil. Franţa, Germania sunt pieţe de M&A afectate domestic şi atunci şi cross-border-ul este afectat. 
 
Cealaltă jumătate din ce înseamnă activitatea inbound în România este consumată de Statele Unite, unde atât activitatea economică, cât şi activitatea M&A merg foarte bine. Pe cale de consecinţă, şi cross-border-ul îl vedem puternic în prima parte a anului.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24