Eveniment

Iulian Anghel, ZF: Banalitarea răului. Ce spune Hannah Arendt şi cum ne apărăm

Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, spune că Hitler era evreu. Germanii au exterminat 6 milioane de evrei in al Doilea Razboi Mondial.

Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, spune că Hitler era evreu. Germanii au exterminat 6 milioane de evrei in al Doilea Razboi Mondial.

Autor: Iulian Anghel

04.05.2022, 00:07 1019

Nu am găsit în literatura războaielor un titlu mai cum­plit decât acesta: „Bana­lita­tea răului“. Hannah Arendt publică un eseu în 1963 sub titlul „Banalitatea răului: Eich­mann în Ierusalim“. Editorul italian al cărţii schimbă titlul: „Eichmann în Ieru­salim: un raport asupra banalităţii răului“.

În esenţă vorbim despre condamnarea la moarte a unui cumplit criminal nazist, Adolf Eichmann. Eichmann se ascundea prin Argentina, după terminarea războiului. Mossadul, serviciul secret al Israelului, l-a prins şi l-a prezentat justiţiei care l-a condamnat la moarte. A fost spânzurat. Există un film care descrie lungul proces al lui Eichmann. Dar Hannah Arendh nu pe asta ţinteşte în cartea ei. Ci pe ceea ce spune în titlu chiar: „banalitatea răului“.

Ce înseamnă asta? Răul, spune ea, devine, undeva, atât de comun încât va fi apreciat ca normă.

Germanii au apreciat drept „normă“ crimele din vremea lui Hitler. E adevărat că, în confortul caselor lor, nu vedeau şirurile de vagoane ce-i duceau pe alţii în locuri necunoscute. Dar le-au văzut, la final. Doar că plânsul, la sfârşit, este un plâns degeaba. Ruşii de azi aplaudă atacul asupra Ucrainei – 80% dintre ei sunt pentru război. Este ce spune Hannah Arendt în eseul ei: o banalitate a răului.

Ministrul de externe al Rusiei Serghei Lavrov susţine că Hitler era evreu sau ca avea rădăcini evreieşti. Şi că  evreii sunt propriii lor duşmani – cei mai mari antisemiţi sunt evreii, spune el.

Banalitea răului.  Lumea se obişnuieşte însă - şi lumea occidentală, şi cea rusă se obişnuiesc cu violenţa. Nimeni dintre noi, din generaţiile noastre, nu a mai trăit aşa ceva. Iar violenţa devine normă. Acesta este pericolul pentru noi toţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO