Eveniment

Iulian Anghel, ZF: Ceea ce părea de nedestructurat acum un an a ajuns un joc al trădărilor politice. Bine că nu este încă vreo criză economică

Iulian Anghel, ZF: Ceea ce părea de nedestructurat acum...
12.09.2019, 00:06 2032

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat miercuri că-i va trimite preşedintelui şase noi propuneri de miniştri, dintre care trei provin de la ALDE, partidul lui Călin Popescu-Tăriceanu, care tocmai a ieşit de la guvernare.

Un astfel de circ politic nu s-a mai văzut în România de 20 de ani, de când, deşi demis, premierul de atunci Radu Vasile nu voia să plece din guvern. Câte în lună şi în stele i s-au promis premierului Vasile, doar să plece cu ficusul în braţe. I s-a propus preşedinţia Senatului, doar să plece. Acum tot preşedinţia Senatului rupe guvernarea. Tăriceanu, şef al Senatului până acum două săptămâni, a trecut într-o altă barcă, dar, iată, în loc să-şi vadă planul dus la capăt, s-a trezit că este înlocuit de Meleşcanu, cârja pe care credea că se poate sprijini pentru o relansare a partidului său. În plus, îşi vede şi micul partid decimat.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, citată de agenţia de presă Mediafax, că va propune trei membri ALDE pentru portofoliile de miniştri vacante – chiar cele părăsite de ALDE la ieşirea de la guvernare - Graţiela Gavrilescu la Ministerul Mediului, Ion Cupă la Ministerul Energiei şi Ştefan Băişanu drept ministru pentru relaţia cu parlamentul. Propunerile au fost trimise preşedintelui spre promulgare.

„Am decis să nominalizez reprezentanţi ai ALDE pentru portofoliile rămase vacante în urma demisiilor din luna august. Am toată aprecierea pentru acei membri ai ALDE care au înţeles că România are nevoie de stabilitate şi că importante sunt România şi românii. Este important să continuăm guvernarea pentru a oferi stabilitate, să ne consolidăm imaginea României în plan extern”, a afirmat Viorica Dăncilă într-o declaraţie de presă făcută miercuri la Palatul Victoria, potrivit Mediafax.

Este ciudat şi interesant acest joc politic, dar nu de neînchipuit. Dacă ALDE pleacă de la guvernare, Constituţia spune că se schimbă componenţa politică a guvernului, caz în care este nevoie de un vot al Parlamentului pentru noii miniştrii. Dar PSD nu mai are majoritate în Parlament – sau, în fine, are, după cum s-a văzut în Senat, când Meleşcanu a ajuns numărul doi în stat. Dar această majoritate este precum ruleta rusească, aşa că mai bine nu încerci. Dar dacă miniştrii ALDE rămân în guvern împotriva voinţei şefului partidului – Tăriceanu? Se mai schimbă componenţa politică a guvernului, fapt care cere cu literă de Evanghelie un vot de învestitură a noului cabinet? Nu ştim. Tăriceanu poate să-i demită pe cei care acceptă funcţii guvernamentale, dar atunci ar rămâne aproape singur în Parlament. În Parlament se negociază voturi, nu frumuseţe, nu talent oratoric.

ALDE – spune Mediafax - a luat o decizie de a exclude pe oricine acceptă funcţii în guvern şi parlament sau este sprijinit de un alt partid politic pentru funcţii.

Călin Popescu-Tăriceanu a anunţat miercuri în plen, că Teodor Meleşcanu îşi pierde calitatea de membru ALDE şi membru în grupul senatorial după ce a fost ales la şefia Senatului cu sprijinul PSD.

Întrebarea e: dacă Tăriceanu îi exclude pe toţi „colaboraţioniştii“, va mai exista ALDE?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO