Eveniment

Iulian Anghel, ZF. Mesajul subliminal al PNL către PSD: Veniţi la guvernare, că este destul pentru toţi

Florin Cîţu, PNL

Florin Cîţu, PNL

Autor: Iulian Anghel

16.11.2021, 00:07 1724

Ceea ce părea cu neputinţă în urmă cu doar câteva zile devine un scenariu plauzibil pe măsură ce, capitol după capitol, PSD şi PNL îşi împart zonele de influenţă: Florin Cîţu şi-ar putea păstra, o vreme, fotoliul de prim-ministru. Deşi favoritul lui Klaus Iohannis este Nicolae Ciucă, Cîţu încă mai speră.

Una dintre propunerile ce-i va fi înaintată preşedintelui Klaus Iohannis (aseară, la închiderea ediţiei print, era aşteptată o întâlnire preşedinte-partide, neanunţată ofi­cial) este o rotaţie la guvernare a doi prim-miniştri.

Aceste poziţii ar urma să fie ocupate, pe rând, de preşedinţii celor două partide puternice din coaliţie, Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu. Declaraţia îi aparţine chiar liderului PSD – acelaşi lider care, până săptămâna trecută, excludea categoric ca Florin Cîţu, care a fost demis printr-o moţiune de cenzură înaintată de social-democraţi, să mai ocupe această funcţie. Şi, se întreba Ciolacu, preluând întrebarea închipuită a electoratului social-democrat: cum să-l acceptăm noi pe unul pe care tocmai l-am dat jos? Aceasta este pro­blema PSD: cum să justifice eventuala acceptare a lui Cîţu. De aceea amână un anunţ clar. Dar, până la urmă, ce nu face un om politic pentru popor?

După cum a reiterat luni şi Florin Cîţu: cea mai bună variantă pentru popor este alianţa cu PSD. Până să fie bună pentru popor, varianta este bună pentru el, dacă îi iese aranjamentul cu doi premieri prin rotaţie, adică cei doi şefi de partide.

Cîţu mai susţine că ceea ce face partidul său acum este „un compromis major” şi că: „Noi am încercat să avem o guvernare cu cei de la USR, cei de la USR ne-au închis uşa, au avut nişte condiţii bizare la care nu au renunţat. Suntem în partea cealaltă, e important să avem astăzi, să găsim un guvern pentru România”. Or, singura condiţie deloc „bizară” a USR, pentru refacerea coaliţiei PNL-USR-UDMR, a fost ca viitorul guvern să nu fie condus de Florin Cîţu.

 

MARCEL CIOLACU, PSD

Întâmplările de săptămâna trecută au relevanţa lor pentru înţelegerea a ceea ce va urma. Ludovic Orban a fost propus de conducerea restrânsă a PNL pentru excluderea din partid. În favoarea excluderii s-au pronunţat 31 din cei35 de liberali prezenţi la vot. Un scor zdrobitor împotriva fostului lider liberal, ostil înţelegerilor cu PSD. Asta arată că, în teritoriu, liberalii sunt favorabil aranjamentului cu PSD. Şi aşa trebuie văzute lucrurile: PSD are peste 1.400 de primării, PNL peste 1.200. Dacă o primărie este deţinută de PNL, ea are, ca urmare a rezultatului electoral, consilieri de la PSD într-o proporţie însemnată. Consilieri care ar putea pune piedici unor proiecte/dorinţe ale majorităţii. Şi viceversa, dacă vorbim de primăriile PSD. Nu este mai bine să-ţi faci din duşmani prieteni, mai ales acum când există ferestre de îndestulare pentru toţi: programul Anghel Saligny, PNRR, fondurile curente ale UE?

Că avem, practic, de-a face cu o structură mamut care va controla 85% din cele 3.200 de unităţi administrativ-teritoriale, că aceasta se va numi PCR sau USL-2, cărora dintre protagonişti le mai pasă, atâta vreme cât nimeni nu va mai deranja pe nimeni?

Aşa că avem de-a face aici cu unul şi acelaşi lucru, dar care apare, ca de atâtea ori, diferit, în funcţie de unghiul din care este privit. Cîţu susţine că, pentru el, înţelegerea cu PSD este „un sacrificiu“, dar unul adus pe altarul poporului. Dintr-un alt unghi, se vede că premierul demis nu a jucat decât pentru sine şi amână înţelegerile până ce va obţine, dacă va obţine, garanţia că rămâne prim-ministru. De aceea şi ieri a afirmat că el este propunerea PNL pentru poziţia de prim-ministru şi nu Nicolae Ciucă, agreat de Iohannis, dar şi de PSD.

Întrebat când vor avea loc discuţiile cu Klaus Iohannis, Cîţu a răspuns: „Când avem o soluţie în coaliţie pentru premier, vom merge la preşedinte”.

iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO