Eveniment

Iulian Anghel, ZF: Orientarea bugetului dinspre consum spre investiţii s-ar putea dovedi lozul câştigător. Dar ce te faci când şapte din zece lei, venituri la stat, merg la salarii şi pensii? Tai salariile, dai 500.000 de bugetari afară?

Iulian Anghel, ZF: Orientarea bugetului dinspre consum...

Autor: Iulian Anghel

05.07.2020, 12:13 2464

Două curente publice îşi dau coate în România de ani zile: primul bănuieşte că vistieria statului musteşte de bani, dar ei sunt furaţi; cel de-al doilea crede că România nu are bani şi trebuie să majoreze taxele. Într-un astfel de context, a schimba paradigma cheltuirii fondurilor publice, impune, în primul rând, un larg efort de persuasiune.

Lansarea programului de gu­vernare al PNL/program de relan­sare economică a avut mier­curi seară ceva din atmosfera decernării premiilor la marile festivaluri de cinema. Nu covor roşu, nu rochii create de mari designeri. Atmos­fera a fost sobră, cum vremea pe care o traversăm impune sobrietate. Discur­surile au făcut diferenţa: mulţumesc premie­rului, mulţumesc miniştrilor X şi Y şi, fireşte,  Ex­celenţei sale dl Preşedinte, fără de care nu am fi putut lansa acest program (cel mai bun / con­sis­tent / credibil/onest), nu am fi putut tra­versa acest deşert /Iad / pucioasă / duşmani politici etc.

Acum, s-ar putea dovedi ca decizia de schimbare a paradigmei cheltuirii fondurilor publice, dinspre „consum” spre „investiţii”, să fie una bună. Dar asta ar însemna să îngheţi pentru o perioadă bună salariile la stat. Şi pensiile. Discursurile, multe, de la lansarea programului electoral al PNL au făcut referire, din abundenţă, la fondurile UE, ca mijloc al relansării investiţiilor. Dar, şi până acum, fondurile UE au mers tot în dezvoltare. Nu la pensii.

„Trebuie să fim mai competitivi şi mai flexibili”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, arătând că „s-a implicat direct” în elaborarea planului de guvernare sau a „planului naţional de investiţii şi relansare economică”, cum este el botezat, oficial. Trebuie să avem un nou model de dezvoltare economică, bazat pe „investiţii, digitalizare, export”, a continuat şeful statului, pentru a conchide: „Fondurile UE trebuie să devină planul esenţial al dezvoltării noastre”. Desigur, pentru toate neajunsurile ţării, PSD este de vină, nu a existat în istorie niciun episod în care PNL a stat alături de PSD (2011 – 2014) şi nici sprijinul cvasiunanim al PNL pentru planurile de majorări cu duiumul ale pensiilor şi ale salariilor (2017-2019), cum a dictat PSD. Dar acestea sunt din trecut, viitorul arată bine la PNL acum, în preajma campaniei electorale. Însă şi acest viitor are o problemă mare. Planul PNL de reorientare a economiei spre investiţii ar însemna 100 de miliarde de euro, pentru zece ani – ce plan colosal, s-au mirat unii. Dar PIB-ul României a fost anul trecut de 223 de miliarde de euro şi va fi, peste 10 ani, de peste 300 mld. euro. Deci, marele plan de relansare, pe zece ani, ar însemna spre 4% din PIB, investiţii (având în vedere că PIB-ul va creşte, cum spuneam). Doar că procentul din PIB alocat investiţiilor, în 2019, a fost de 4,2%. Iar România, cu acest procent de investiţii, este unde o ştim.

Altfel spus, pe medie aritmetică, acest mare plan înseamnă o majorare nesemnificativă a procentului alocat investiţiilor.

Toată lumea şi-a pus cartea pe banii europeni. Dar aceasta este o utopie. România a avut, în exerciţiul financiar multianul 2014-2020, alocări pentru fonduri structurale de 19,6 mld. euro. A pierdut din aceşti bani 1,6 mld. euro. E mare pierderea, dar asta înseamnă că văzând şi partea plină a paharului, România a luat 93% din fondurile alocate. În actualul exerciţiu financiar (2014-2020, cu cei trei ani de perioadă de graţie), România are alocate ceva peste 30 mld. euro, fonduri structurale. Dar programul de infrastructură (POIM) are alocate doar nouă miliarde de euro, adică sub un miliard de euro anual, pentru cei zece ani în care aceste fonduri pot fi cheltuite. Restul banilor trebuie să vină de la buget. Când vorbim de zecile de miliarde de euro de la UE, uităm că noi am împărţit banii în fărâme mai mici decât grâul pe care-l macini la moară. Nu e sat din România, nu e comună din cele 3.300 de comune care să nu vrea şi ea un euro de la UE. Sunt zeci de mii de proiecte începute cu banii UE şi neduse la capăt, pentru că banii sunt puţini.  A crede, în această situaţie, că banii de la UE pot acoperi costul de zeci de miliarde de euro al autostrăzilor, de miliarde şi miliarde de lei al şcolilor şi al spitalelor este o utopie pură. A spune că te împrumuţi pentru investiţii, când tu ai nevoie de 20-25 de miliarde de euro doar în acest an şi de alte zeci de miliarde pentru următorul deceniu, doar pentru a-ţi acoperi deficitul bugetar şi pentru a-ţi rostogoli datoria deja făcută, este o utopie pură.

România nu are cum să ia de la UE mai mult de 2%, echivalent PIB, anual (nu socotim subvenţiile agricole). O ţară nu se dezvoltă cu 2% din PIB, investiţii anuale. Asta nu este schimbare de paradigmă, e doar schimbare de papagal la guvernare.

Principala problemă a României este că veniturile ei, ca pondere în PIB, sunt cele mai mici din UE (fără ciudata Irlandă), cu o medie de 30% din PIB: nu discut aici motivele – taxe mici, taxe neplătite. Din totalul veniturilor, 70% se duc pe salariile bugetarilor, pe ajutoate sociale şi pentru pensii. Investiţiile au însemnat 4,3% din PIB (medie), în ultimii şapte ani şi 12-13% din veniturile bugetului. Haide să o luăm uşor: anul trecut, salariile bugetarilor au însemnat 32% din veniturile bugetului, pensiile şi ajutoarele statului, 35,5% din veniturile bugetului, iar investiţiile (inclusiv cele din fonduri UE) 13,5% din veniturile bugetului. Ce se va schimba cu noul plan al PNL? Are curaj PNL să taie salarii sau să concedieze 500.000 de oameni din aparatul administrativ? Chiar credeţi că PSD nu făcea spitale dacă avea bani?

Nimic nu se va schimba atâta vreme cât veniturile bugetului nu ajung la 40% din PIB, măcar. Cum? Nu ştiu, e treaba PNL, că de asta trage de guvernare ca de un cal mort.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO