Eveniment

Iulian Anghel, ZF: Veniţi cu nume complet noi pentu viitorul guvern, dacă mai vreţi de la oameni măcar un gram de încredere

Marcel Ciolacu, PSD

Marcel Ciolacu, PSD

Autor: Iulian Anghel

09.11.2021, 00:07 2187

Indiferent de cum va arăta configuraţia viitoare a guvernului, montajul politic va fi cu totul necredibil, dacă la vârf se vor îmbulzi aceleaşi figuri ofilite, compromise din tălpi până în creştet în ultimele luni ale războiului murdar pentru putere.

„Nu am discutat despre “persoane” – aceasta este fraza ce s-a auzit des în zilele din urmă, zile în care partidele parla­mentare au tatonat o alianţă de guvernare. Nu au discutat public “despre persoane”. Dar în organizaţii se discută cu mai multă însufleţire decât se vede.

Conducerea PSD a decis ieri să demareze negocierile cu PNL pentru viitoarea guvernare. La închiderea ediţiei print, PNL discuta aceeaşi poveste: ori cu PSD, ori cu USR, în condiţiile în care în gruparea liberală există două curente de judecată.

Dar o schiţă de partajare a puterii se face acum, şi la liberali şi la social-de­mocraţi, şi în funcţie de nume – de nume vechi, pentru că acestea au acum şi aspiraţii şi influenţă.

Împărţirea – dacă se va ajunge acolo – va fi făcută în funcţie de algoritmul parlamentar (care avantajează PSD – n.red.), a susţinut Marcel Ciolacu, şeful PSD. Şi, dacă este aprobat programul nostru de guvernare, l-a completat, într-un cadru separat, Gabriela Firea, fost primar general al Bucureştilor şi prim-vicepreşedinte al PSD, care simte acum, în nări, mirosul plăcut de fotoliu ministerial. Firea vizează poziţia de ministru al muncii. Vasile Dîncu, eternul învârtit pe funcţii ministeriale, şi chiar Sorin Grindeanu, fostul premier, nu s-ar da în lături să reintre în viitorul guvern, acesta din urmă în condiţiile în care Marcel Ciolacu i-ar lua funcţia deţinută interimar, cea de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

În eventualitatea intrării la guvernare – viitorul guvern nu va fi instalat repede, ci undeva prin decembrie – şi dacă nu obţine fotoliul de prim-ministru, PSD ţinteşte Ministerul de Finanţe. Fostul premier Sorin Grindeanu: partidul care are premierul nu poate avea şi Ministerul Finanţelor. Doar că, de va fi să se continue negocierea cu PSD, PNL nu vrea să cedeze Finanţele pentru că portofoliul este păstrat pentru Dan Vîlceanu, actualul titular al acestei poziţii, prieten al premierului demis, Florin Cîţu (foto sus), şi secretar general al PNL. Dacă ne uităm la cum a arătat meteoricul guvern propus al lui Nicolae Ciucă, vedem şi intenţiile viitoare. Miniştrii interimari de azi ar urma să fie păstraţi, măcar în parte, iar alţi „foşti”, între care Alina Gorghiu sau Cătălin Predoiu, recuperaţi. Şi bomboana de pe colivă: Florin Cîţu nu renunţă nici acum, după ce a primit zeci de bobîrnace, să spere că va primi nominalizarea pentru poziţia de prim-ministru – chiar ieri a sugerat, pentru a „n“-a oară, această ipoteză.

La PSD, aceeaşi poveste. Întrebată dacă din presupusul guvern viitor vor face parte cei cu funcţii în partid, Gabriela Firea, ea însăşi pretendentă la un fotoliu ministerial, a răspuns: Da! De ce nu? Pot fi şi din prima linie şi dintr-a doua.

Or, tocmai ca, măcar de formă, viitoarea coaliţie să poată să reclame că reprezintă un început şi nu o continuare a răfuielilor pentru putere, în viitorul guvern trebuie să apară figuri cu totul surprinzătoare, nu din cele recondiţionate şi vândute ca noi. Specialişti din afara partidelor sau oameni din eşalonul al doilea, are mai puţină importanţă - oricum, centrul de decizie se va muta de la guvern la sediile partidelor.

Dar în faţă nu trebuie să apară vârfurile ofilite şi compromise de vreme. Şi aşa la pământ, încrederea în politică se va nărui complet cu o coaliţie a cărei singură politică ar fi rotirea cadrelor. Nu poţi pretinde că reînnoieşti ceva cu Sorin Cîmpeanu la educaţie, un ministru care a înnebunit, prin deciziile pe care le-a luat, sute de mii de familii cu copii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO