Eveniment

Iulian Anghel, ZF: Vorbiţi de economie de piaţă, dar nu cunoaşteţi piaţa! O societate nu poate fi condusă cu improvizaţii şi cu chelneri angajaţi pe posturi de directori

Iulian Anghel, ZF: Vorbiţi de economie de piaţă, dar...

Autor: Iulian Anghel

10.02.2021, 00:05 934

S-au redeschis şcolile. Nu şi Şcoala „Sfinţii Constantin şi Elena“, din Drumul Taberei. Pentru că ea este „în reparaţii“. De luni de zile. Primarul sectorului este pe „mute“ cu această situaţie, dar se ceartă pe „Facebook“ (că aşa-i moda acum) cu primarul general care i-ar fi pus un panou publicitar în retina unei intersecţii, dar el nu spune care.

A început programul de vaccinare. Este bine – este, de fapt, cea mai bună veste din aceste luni nenorocite.

Ministrul sănătăţii spune că nu are un conflict cu premierul şi că acest presupus conflict este o invenţie a presei ostile.

Pe ecranele televizoarelor se vede însă altceva – cu declaraţiile protagoniştilor, nu cu ceva comentarii ostile. Nu e neapărat un conflict când unul zice „hăis!“, iar altul „cea!“. Dar, astfel, căruţa riscă să se ducă în râpă.

Nu este de ici de colo ca Ministerul Sănătăţii să emită comunicate precum că „X“ persoană vaccinată a suferit o pareză facială, în urma vaccinului, pentru ca, a doua zi, să spună că s-a înşelat. Şi nu este puţin lucru ca acelaşi minister să publice un formular pe care părinţii ce-şi trimit copiii în şcoli sunt obligaţi să-l completeze, iar Ministerul Educaţiei să fie obligat să spună, mai apoi, că nu există nicio bază legală pentru pretenţia ministrului sănătăţii. Nu este normal să spui una la prânz şi alta la cină.

Ministrul economiei susţine că „statul“ nu mai susţine companiile româneşti pentru târguri şi expoziţii în străinătate. Şi dă o serie de date fără semnificaţie. Dar nu are nicio analiză despre eficienţa acestui sprijin. „Va mai analiza“, spune el. Statul român are însă baze de date enorme – INS, MFP, Comisia de Prognoză. Eurostat este o bază de date foarte bună. Este limpede însă că ministrul de resort nu ştie unde să se uite. Nu trebuie să ştii totul – nu este obligatoriu ca un ministru să ştie totul, de aceea are consilieri -, dar când angajezi chelneri de partid pe post de ingineri-directori, asta păţeşti.

Facem „metrou“ până la Otopeni de 20 de ani şi vine noul ministru al transporturilor: nu-i eficient economic! Păi metroul existent este „eficient economic“, de vreme ce este masiv subvenţionat?

Premierul ţipă la companiile de stat: nu-s eficiente! E bine. Dar cum? Ce este eficient? CFR Călători? Metrorex? Companiile subvenţionate? Păi, dacă vreţi eficienţă, vindeţi-le! Să vedem dacă CFR Călători rezistă fără subvenţii. Dacă Tarom rezistă fără ştergeri de datorii! Dacă vreţi piaţă, să fie piaţă!

Vorbiţi de eficienţă de piaţă, dar nu cunoaşteţi piaţa.

Un om este eficient nu atunci când ştie totul pe de rost, ci atunci când, având o problemă, ştie unde să caute o rezolvare a problemei. Dacă îmi trebuie un citat din Homer potrivit gândurilor pe care le pun pe hârtie, atunci trebuie să-l fi citit pe Homer şi să ştiu pe ce raft al bibliotecii este, ca să-l citez fără greşeală. Filosoful Gabriel Liiceanu spune într-una din cărţile sale că dacă vrei să spui ceva nou, trebuie să ştii tot ce au spus alţii înaintea ta pe acest subiect (e un citat aproximativ). În economie nu este altfel. Aşa cum în filosofie trebuie să ştii tot ceea ce s-a scris înaintea ta, dacă vrei să adaugi şi tu ceva, aşa cum în medicină trebuie să ştii tot ce s-a făcut înainte, dacă vrei să descoperi ceva, aşa este şi în economie. Nu poţi veni cu poveşti: nu poţi să spui că „fac asta“, dar „mai cercetez“. Trebuie să „cercetezi“ înainte de a deschide gura.

Din păcate, zicala „vorbeşte gura fără el“ poate fi aplicată multora din miniştrii cabinetului Cîţu.

De aici senzaţia de improvizaţie. În vremuri calme, oamenii nu se prea uită la ce face guvernul. În vremuri tulburi ca cele de azi, nu este loc de improvizaţie.

Este dezgustător ca ministerele să-şi dea cu formularele în cap, ca primarii (ai aceleiaşi coaliţii) să se scuipe ca pisicile şi ca primul şef al ţării să meargă la schi în vreme ce spitalele ard. Este dezgustător să dai vina pe un partid în opoziţie, căruia i-ai racolat sute de primari între timp, când tu conduci ţara de şapte ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO