Eveniment

Japonizarea economiei şi a societăţii, cel mai mare pericol pentru Europa şi viitoarele generaţii: Din cauza dobânzilor negative de astăzi preţul imobiliarelor explodează, iar tinerii nu vor putea să economisească suficient pentru a avea un avans pentru un apartament, nu se vor căsători şi nu vor face copii; în aceste condiţii, vor aştepta să le moară bunicii mai repede şi chiar părinţii, ca să le ia casele

Opinie Cristian Hostiuc, director editorial ZF

Japonizarea economiei şi a societăţii, cel mai mare...
04.08.2019, 20:19 9701

Cu o carieră de bancher de 50 de ani în spate, timp în care a făcut în ultimii 20 de ani din Erste (o bancă care împlineşte în acest an 200 de ani), o bancă de economii din Austria, cel mai mai grup bancar din Europa Centrală şi de Est, Andreas Treichl nu are nimic de pierdut spunând ce crede despre viitor: Politicile economice şi monetare de astăzi vor duce la „japonizarea“ Europei şi la creşterea populismului.

Politicienii s-au urcat în fruntea populismului şi dau vina pe bănci şi pe bancheri pentru tot ce se întâmplă rău, iar populaţia crede acest lucru.

Politicile monetare ale BCE – Banca Centrală Europeană – de a printa bani în neştire şi de a reduce dobânzile până au devenit negative în încercarea disperată de a scoate economia Europei din criză, creează monştri: preţul activelor imobiliare explodează pentru că investitorii îşi scot banii din bănci şi cumpără proprietăţi, în speranţa că vor obţine din chirie mai mult decât dintr-un depozit bancar.

Treichl spune că dobânzile negative reprezintă o greşeală foarte mare care se va plăti scump.

Din cauza dobânzilor negative tinerii nu mai economisesc, sau dacă economisesc nu obţin nimic şi deci nu vor putea strânge un avans ca să-şi cumpere o casă. Mai mult decât atât, casele au şi vor avea preţuri foarte mari, de neatins pentru populaţia obişnuită.

În Viena, un apartament de două camere de 50 mp lângă gară a ajuns să coste între 350.000 şi 400.000 de euro. Ca să cumperi acest apartament, unde rata lunară la un credit este de 1.500 de euro, ar trebui să ai un câştig lunar de peste 4.500 de euro net, dublu faţă de un salariu mediu. Nici bancherii nu câştigă atât de mult (aici nu vorbim de management).

Degeaba sunt dobânzile la credite atât de mici, de 1,5% la euro pe an, dacă preţul apartamentelor este atât de mare.

În aceste condiţii, marea majoritate stă în chirie (în Europa Occidentală gradul de proprietate al locuitorilor este undeva la 60%. În România gradul de proprietate este de peste 90%, ceea ce reprezintă cel mai valoros activ al românilor).

Costul vieţii va creşte, şi din cauza dobânzilor mici şi a politicilor de astăzi pentru tineri va fi foarte greu să aibă o viaţă decentă şi vor locui modest, în apartamente mici, spune Treichl.

El arată cu degetul spre politicienii care nu fac nimic altceva decât să alimenteze populismul.

Nu numai Treichl aduce în discuţie pericolul japonizării Europei, ci şi mulţi alţi analişti: deşi dobânzile sunt extrem de mici de trei decenii, economia Japoniei stagnează, totul pe un fond de îmbătrânire a populaţiei şi prăbuşire demografică.

Japonia este pe primul loc în lume ca îmbătrânire şi scădere demografică, iar pe locul 2 este Germania, care vine puternic din urmă.

Deşi dobânzile sunt extrem de mici, japonezii, oameni disciplinaţi, continuă să economisească prin intermediul depozitelor bancare şi mai puţin prin intermediul pieţei de capital, unde câştigurile ar putea să fie mai mari.

La fel se întâmplă şi în Europa, unde principala formă de economisire este depozitul bancar şi mai puţin piaţa de capital, prin acţiuni sau obligaţiuni, unde randamentele sunt mult mai ridicate chiar dacă riscurile sunt mai mari.

Americanii sunt singurii care au reuşit să dezvolte un model bazat mai mult pe piaţa de capital decât pe cea bancară.

Din cauza dobânzilor mici, preţul activelor imobiliare a explodat, iar tinerii nu au nicio şansă să se apropie de a-şi cumpăra o locuinţă.

În aceste condiţii, pentru că nu au unde să stea, tinerii nu vor să se mai căsătorească şi nu vor să mai facă copii.

Ca să obţină apartamente, tinerii japonezi se bazează mai puţin pe împrumutul de la bancă şi mai mult pe moştenire.

Presa relatează cazuri dramatice, în care tinerii (la japonezi tânăr înseamnă între 30 şi 50 de ani, având în vedere că trăiesc până la 90 de ani) aşteaptă să le moară bunicii sau chiar părinţii pentru a le moşteni casele.

De asemenea, sunt relatate alte cazuri dramarice în care bunicii ajung să „fure“ de bună voie din magazine pentru a intra în închisoare şi a avea unde să stea, astfel încât să poată transfera nepoţilor apartamentele.

Europa pare încă departe de această japonizare economică şi socială, dar încă un deceniu de crize şi stagnare economică poate transforma Bătrânul Continent într-un azil.

Europa Centrală şi de Est, care are o populaţie mult mai tânără, stă mult mai bine din punctul de vedere al suflului demografic şi economic, dar vine puternic din spate populismul, alimentat de politicieni care, în loc să reformeze economiile, preferă să dea vina pe bănci pentru tot ce este rău. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO