Eveniment

JLL: Birourile din Centru, Vest şi zona Floreasca din Bucureşti vor rămâne cele mai scumpe

JLL: Birourile din Centru, Vest şi zona Floreasca din...

Autor: Cristina Cuncea

14.10.2014, 00:00 149

"Dacă în 2009, când criza se manifesta din plin, principalul argument într-o relocare era chiria cât mai scăzută, ideal de 10 euro/mp/lună, începând cu anul trecut remarcăm ca argumentele devin mai complexe, angajatorii având ca preocupare centrală satisfacţia angajaţilor la locul de muncă. Criza a adus după sine şi aplatizarea chiriilor, diferenţa dintre Victoriei, Centru Vest versus Floreasca, sau între Dimitrie Pompeiu şi Vest nu mai era aşa de mare", se arată într-un comunicat al companiei de consultanţă imobiliară JLL.

Astfel, în 2008 contractele de închiriere erau semnate cu 22-25 euro/mp în Victoriei, 18 euro în Floreasca şi 16 euro în Grozăveşti. În 2012, în Piaţa Victoriei chiria s-a redus la 16-18 euro/mp, în Floreasca la 14-16 euro/mp, Grozăveşti (centru-vest) la 14-15 euro/mp, Dimitrie Pompeiu la 12-14 euro/mp.

"Această evoluţie este rezultatul presiunii exercitate de chiriaşi asupra nivelului chiriei, iar relocarea nu avea ca fundament accesibilitatea angajaţilor la birou ci un nivel minim al chiriei. În perioade de criză, presiunea asupra costurilor este atât de mare, încât acest trend este considerat unul firesc. Astfel, nu numai că aceste chirii au scăzut în fiecare zonă, însă şi diferenţa dintre zone a urmat acelasş trend", explică consultanţii JLL.

În opinia lor, în anii următori, revine diferenţierea mai clară între zone, iar chiriile cele mai mari vor fi înregistrate în zonele unde se vor dezvolta proiecte.

"80% din cererea de birouri din Bucureşti provine din 3 zone: centru, vest şi Floreasca, zone în care se concentrează jumătate din totalul activităţii de închiriere şi unde se vor livra proiecte în viitor", conchide sursa citată.

Floreasca a atras peste 50% din cererea de birouri din acest an, aceasta fiind urmată de Piaţa Victoriei cu 10,53% şi zona Centru-Vest cu 7,63%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO