Eveniment

JLL: Investitorii care nu au relatii puternice cu bancile pot ramane in afara pietei imobiliare

08.04.2008, 19:18 14

Relatia dintre investitorii imobiliari si banci ar putea face prima selectie de jucatori pe piata locala de real estate, pe fondul inaspririi conditiilor de creditare si a inmultirii proiectelor pe toate segmentele pietei, apreciaza reprezentantii firmei de consultanta Jones Lang LaSalle (JLL).
"Pentru investitorii care nu beneficiaza de relatii puternice cu bancile, finantarea este greu de obtinut, cateva grupuri de investitori ramanand din acest motiv in afara pietei imobiliare, cel putin pana la imbunatatirea conditiilor de finantare", considera analistii citati.
Principalele efecte ale crizei creditelor imobiliare resimtite pe piata locala au fost cresterea costului finantarii si scaderea gradului de indatorare acceptat de catre banci, spre un nivel de 65-75% din valoarea proiectelor.
Piata locala a investitiilor imobiliare a atins anul trecut un volum de 2,2 miliarde de euro, in crestere cu 144% fata de 2006, arata analiza JLL, care plaseaza Romania pe locul trei
intr-un top regional, dupa Polonia si Cehia.
Polonia, cea mai mare piata din regiune, in ciuda unui volum de circa 3,2 miliarde de euro investiti in 2007, a inregistrat o scadere de 36% fata de nivelul din 2006, in timp ce in Cehia investitiile au crescut cu 73%, pana la un nivel de circa 2,6 miliarde de euro.
Volumul investitiilor din regiune, exceptand Rusia, s-a ridicat la 11,2 miliarde de euro anul trecut, in crestere cu 14%, sustinut in special de ascensiunea pietei locale. In Ungaria, spre comparatie, investitiile imobiliare s-au ridicat la 1,7 mld. euro, cu circa 25% sub nivelul de pe piata locala.
Cu toate acestea, pentru piata locala dar si pentru regiune, previziunile pentru acest an nu sunt foarte optimiste, tinand cont de evolutia din primele luni ale anului.
"In primul trimestru piata imobiliara la nivel global a fost afectata de lipsa de lichiditati produsa de criza subprime din SUA. Din cauza crizei, numarul investitorilor interesati sa achizitioneze produse in Europa Centrala a scazut semnificativ", apreciaza consultantii JLL.
Cele mai importante mutari consemnate pe piata locala la inceputul acestui an au fost implicarea portughezilor de la Sonae Sierra in proiectul ParkLake Plaza din Titan sau vanzarea de catre New Century Holdings a retelei Winmarkt pentru 182 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO