Eveniment

Joe Biden a declarat stare de urgenţă în Puerto Rico din cauza furtunii tropicale Fiona

Joe Biden a declarat stare de urgenţă în Puerto Rico...

Autor: Laura Buciu

18.09.2022, 17:21 32

Preşedintele SUA, Joe Biden, a aprobat duminică o stare de urgenţă în Puerto Rico, din cauza furtunii tropicale Fiona se îndrepta spre insulă cu o forţă apropiată de cea a unui uragan, scrie Reuters.

Prin aprobarea stării de urgenţă. se autorizează Agenţia Federală pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă (FEMA) să coordoneze eforturile de ajutorare în caz de dezastru şi să ofere măsuri de protecţie de urgenţă, a precizat Casa Albă într-un comunicat.

Fiona se apropie de puterea unui uragan şi se aşteaptă ploi torenţiale şi alunecări de teren în Puerto Rico şi Republica Dominicană, a anunţat duminică Centrul Naţional pentru Uragane.

Furtuna tropicală Fiona a căpătat sâmbătă putere în timp ce se îndrepta spre Puerto Rico, determinând Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) să emită o avertizare de uragan şi alerte de „inundaţii şi alunecări de teren care pun în pericol viaţa” pentru teritoriul american şi alerte pentru Insulele Virgine americane.

Un bărbat a fost găsit mort în insula franceză Guadelupa din Caraibe, după ce ploile abundente provocate de furtuna masivă i-au măturat casa din districtul Basse-Terre, potrivit autorităţilor locale.

Furtuna se afla la aproximativ 75 de mile (120 km) la sud-est de St Croix şi la aproximativ 150 de mile (240 km) la sud-est de Puerto Rico, cu vânturi maxime susţinute de 60 mph (95 km/h) începând de sâmbătă seara, potrivit NHC. Era de aşteptat să se transforme în uragan duminică şi până duminică seara, pe măsură ce se deplasează în apropierea Puerto Rico. O furtună este considerată uragan de categoria 1 atunci când viteza susţinută a vântului atinge 74 mph sau mai mult.

Insula a fost pregătită pentru ploi de până la 50 cm (20 inch) şi vânturi puternice care ar putea aduce inundaţii, alunecări de teren şi întreruperi de energie electrică.

„Condiţiile de uragan sunt aşteptate în porţiuni din Puerto Rico duminică şi duminică noaptea şi sunt posibile în Insulele Virgine americane (sâmbătă noaptea) şi duminică”, a precizat NHC.

De asemenea, ploile abundente provocate de Fiona ar urma să se extindă duminică spre Republica Dominicană şi luni seară spre Insulele Turks şi Caicos.

Guvernul Republicii Dominicane a emis o avertizare de uragan pentru estul ţării, de la Cabo Caucedo la Cabo Frances Viejo, a precizat NHC.

Sâmbătă, locuitorii din Puerto Rico se pregăteau pentru întreruperi severe de energie electrică, reţeaua electrică a insulei rămânând fragilă după ce uraganul Maria din septembrie 2017 a provocat cea mai mare pană de curent din istoria Statelor Unite. În timpul acelei furtuni de categoria 5, circa 1,5 milioane de clienţi au rămas fără electricitate, 80% dintre liniile electrice fiind scoase din funcţiune.

Autorităţile au deschis aproximativ 80 de adăposturi şi au închis plajele şi cazinourile, iar locuitorii au fost îndemnaţi să se adăpostească.

Guvernatorul Pedro Pierluisi a semnat sâmbătă o stare de urgenţă, avertizând locuitorii: „Nu trebuie să subestimăm câtuşi de puţin această furtună. Guvernul este activ şi pregătit să răspundă la această situaţie de urgenţă”.

El a adăugat: „Ne aşteptăm ca, în timpul nopţii, vântul şi ploaia să se intensifice” şi „cu toţii ne dorim ca serviciul (electric) să se îmbunătăţească, dar acum ceea ce este important este răspunsul, că suntem pregătiţi”.

Abner Gomez, un purtător de cuvânt al LUMA Energy, operatorul reţelei electrice a insulei, a declarat că furtuna va provoca întreruperi de curent: „Dar vom fi pregătiţi să răspundem”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO