• Leu / EUR4.7383
  • Leu / GBP5.3832
  • Leu / USD4.2016
Eveniment

Johnson Controls, fabrica de scaune la Craiova pentru Ford

Grupul american Johnson Controls, cu afaceri de 150 mil. euro in Romania si 2.000 de angajati in trei fabrici pe piata locala, va construi o noua uzina la Craiova, pentru a putea acoperi cererea din partea Ford.

Johnson Controls este unul dintre cei mai importanti furnizori ai Dacia, pentru care a produs anul trecut 600.000 de scaune si 300.000 de banchete, cu 35% mai mult decat in 2007.

"Vom construi o uzina la Craiova pentru a face fata cererii din partea Ford. Extinderea productiei la uzina curenta pentru a face fata cererii din partea Ford ar fi crescut mult prea mult costurile legate de transport, de la Mioveni la Craiova. Cea mai avantajoasa solutie este sa construim acolo o noua uzina", a spus Edwin Zachari, general manager Automotive Experience, in cadrul Johnson Controls. Zachari nu a precizat insa valoarea investitiei in acest proiect si nici locatia exacta, dar a spus ca va fi similara cu cea de la Mioveni, avand in vedere ca productia Ford va urca pana la 300.000 de masini anual dupa 2012, volum similar cu cel al Automobile Dacia in acest an.

Johnson Controls este prima companie care anunta constructia unei fabrici pentru uzina Ford, dupa ce Kirchoff Automotive, unul din furnizorii traditionali ai Ford, a anulat constructia unei fabrici.

Grupul american are in Romania in prezent trei uzine, la Pitesti, Mioveni si Ploiesti.

"Scaunele pe care le vom fabrica pentru Ford reprezinta o noua provocare deoarece vor echipa un automobil de clasa mica si trebuie sa respecte o serie de standarde legate de siguranta si calitate specifice Ford. Acestea vor fi mai complexe decat cele pe care le producem pentru Dacia. In plus, pentru Ford vom produce mai multe modele de scaune", a subliniat Edwin Zachari, general manager al Automotive Experience, in cadrul Johnson Controls.

In Romania, Johnson Controls mai detine o fabrica la Ploiesti care produce huse pentru Ford Focus si C-Max, modelele de clasa mica ale Nissan, Opel Zafira si Seat Ibiza. Fabrica din Ploiesti, construita in 2004, in urma unei investitii de 16,5 milioane de euro, a creat mai mult de 1.000 de locuri de munca.

La nivelul anului trecut, Johnson Controls a inregistrat o cifra de afaceri de peste 154,4 mil. euro, fata de 143,3 mil. euro in 2007. Incepand cu anul viitor, compania va exporta de pe platforma de la Mioveni inclusiv in Slovenia, unde Renault fabrica modelul Twingo.

Compania detine in prezent trei unitati de productie pe plan local si produce atat pentru Automobile Dacia, cat si pentru export catre uzinele Renault Maroc, Columbia, Rusia, Iran, Brazilia si India, unde sunt asamblate modele Logan.

Livrarile Johnson Controls pentru colectiile CKD difera de la fabrica la fabrica, astfel ca pentru Maroc, unde productia nu trece de 20.000 de unitati, scaunele sunt livrate complet asamblate. Pentru uzina AvtoFramos din Moscova sunt realizate insa numai mecanismele metalice, partile din spuma poliuretanica si husele fiind adaugate in unitatea locala a companiei.

Potrivit americanilor, in dezvoltarea componentelor s-au considerat aceleasi criterii ca si in cazul Logan, costul de productie fiind un element principal, urmat de cel al aprovizionarii rapide, prin constructia unei fabrici in apropierea uzinei Dacia.

Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7383
Diferență: -0,1433
Ieri: 4.7451
Azi: 4.2016
Diferență: -0,1995
Ieri: 4.2100
Azi: 5.3832
Diferență: -0,3923
Ieri: 5.4044
Azi: 4.1734
Diferență: -0,0216
Ieri: 4.1743