Eveniment

Johnson Controls, fabrica de scaune la Craiova pentru Ford

02.12.2009, 23:20 898

Grupul american Johnson Controls, cu afaceri de 150 mil. euro inRomania si 2.000 de angajati in trei fabrici pe piata locala, vaconstrui o noua uzina la Craiova, pentru a putea acoperi cerereadin partea Ford.

Johnson Controls este unul dintre cei mai importanti furnizoriai Dacia, pentru care a produs anul trecut 600.000 de scaune si300.000 de banchete, cu 35% mai mult decat in 2007.

"Vom construi o uzina la Craiova pentru a face fata cererii dinpartea Ford. Extinderea productiei la uzina curenta pentru a facefata cererii din partea Ford ar fi crescut mult prea mult costurilelegate de transport, de la Mioveni la Craiova. Cea mai avantajoasasolutie este sa construim acolo o noua uzina", a spus EdwinZachari, general manager Automotive Experience, in cadrul JohnsonControls. Zachari nu a precizat insa valoarea investitiei in acestproiect si nici locatia exacta, dar a spus ca va fi similara cu ceade la Mioveni, avand in vedere ca productia Ford va urca pana la300.000 de masini anual dupa 2012, volum similar cu cel alAutomobile Dacia in acest an.

Johnson Controls este prima companie care anunta constructiaunei fabrici pentru uzina Ford, dupa ce Kirchoff Automotive, unuldin furnizorii traditionali ai Ford, a anulat constructia uneifabrici.

Grupul american are in Romania in prezent trei uzine, laPitesti, Mioveni si Ploiesti.

"Scaunele pe care le vom fabrica pentru Ford reprezinta o nouaprovocare deoarece vor echipa un automobil de clasa mica si trebuiesa respecte o serie de standarde legate de siguranta si calitatespecifice Ford. Acestea vor fi mai complexe decat cele pe care leproducem pentru Dacia. In plus, pentru Ford vom produce mai multemodele de scaune", a subliniat Edwin Zachari, general manager alAutomotive Experience, in cadrul Johnson Controls.

In Romania, Johnson Controls mai detine o fabrica la Ploiesticare produce huse pentru Ford Focus si C-Max, modelele de clasamica ale Nissan, Opel Zafira si Seat Ibiza. Fabrica din Ploiesti,construita in 2004, in urma unei investitii de 16,5 milioane deeuro, a creat mai mult de 1.000 de locuri de munca.

La nivelul anului trecut, Johnson Controls a inregistrat o cifrade afaceri de peste 154,4 mil. euro, fata de 143,3 mil. euro in2007. Incepand cu anul viitor, compania va exporta de pe platformade la Mioveni inclusiv in Slovenia, unde Renault fabrica modelulTwingo.

Compania detine in prezent trei unitati de productie pe planlocal si produce atat pentru Automobile Dacia, cat si pentru exportcatre uzinele Renault Maroc, Columbia, Rusia, Iran, Brazilia siIndia, unde sunt asamblate modele Logan.

Livrarile Johnson Controls pentru colectiile CKD difera de lafabrica la fabrica, astfel ca pentru Maroc, unde productia nu trecede 20.000 de unitati, scaunele sunt livrate complet asamblate.Pentru uzina AvtoFramos din Moscova sunt realizate insa numaimecanismele metalice, partile din spuma poliuretanica si huselefiind adaugate in unitatea locala a companiei.

Potrivit americanilor, in dezvoltarea componentelor s-auconsiderat aceleasi criterii ca si in cazul Logan, costul deproductie fiind un element principal, urmat de cel alaprovizionarii rapide, prin constructia unei fabrici in apropiereauzinei Dacia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO