Eveniment

Jose Mourinho este cel mai bine plătit antrenor, cu venituri de aproape 15 milioane de euro în 2011

Jose Mourinho, cel mai bine plătit antrenor în 2011 - 14,8 milioane de euro

Autor: Adrian Petculescu

20.03.2012, 15:43 298

Tehnicianul de la Real Madrid, Jose Mourinho, a fost antrenorul cel mai bine plătit în 2011, cu 14,8 milioane de euro, el fiind urmat de Carlo Ancelotti (acum la PSG), cu 13,5 milioane şi de Pep Guardiola (FC Barcelona) - 9,5, se arată într-o ierarhie realizată de France Football, citată de As.

Portughezul în vârstă de 49 de ani a fost primul antrenor din lume care a depăşit 10 milioane de euro pe an salariu, pe vremea când pregătea echipa Inter Milano, perioadă în care a încasat 11 milioane de euro pe an. Sursa citată precizează că "Mou" are acum acelaşi salariu la Real Madrid, diferenţa până la 14,8 milioane venind din drepturi de publicitate.

Ancelotti îşi datorează veniturile perioadei în care a antrenat pe Chelsea. O mare parte din banii italianului se datorează sumei de 7,2 milioane de euro pe care a primit-o în momentul în care a fost dat afară de la gruparea londoneză.

France Football estimează că Guardiola ar putea deveni în acest an noul "număr 1", în cazul în care se va despărţi de FC Barcelona şi va semna un nou contract, printre echipele unde ar putea ajunge tehnicianul spaniol numărându-se AC Milan, Manchester United sau o echipă din Qatar.

Pe locul patru în această ierarhia se sitează antrenorul formaţiei Arsenal Londra, Arsene Wenger, cu 9 milioane de euro, urmat de olandezul Guus Hiddink, acum la Anji Mahacikala, cu 8,6 milioane de euro, italianul Fabio Capello, fost selecţioner al Angliei, cu 8,5 milioane de euro, scoţianul Alex Ferguson (Manchester United) - 8 milioae de euro, olandezul Dick Advocaat, selecţionerul Rusiei - 7 milioane de euro, spaniolul Jose Antonio Camacho, selecţionerul Chinei - 6,1 milioane de euro. Italianul Roberto Mancini (Manchester City) încheie Top 10, cu 5,9 milioane de euro.

În 2010, "podiumul" veniturilor a fost ocupat în ordine de Mourinho - 13,5 milioane de euro, Guardiola - 10,5 şi Rafa Benitez (Liverpool şi Inter Milano atunci) - 10,2. De altfel, "Mou" domină acest clasament din 2005, cu excepţia anului 2009, când ierarhia a fost condusă de barzilianul Felipe Scolari, antrenor atunci la Chelsea şi ulterior la Buniodkor (Uzbekistan).

În celelalte sporturi, veniturile cele mai mari le au tehnicienii din NBA, dar salariile acestora sunt mai mici decât în fotbal. Astfel, antrenorul lui Boston Celtics, Doc Rivers, a fost cel mai bine plătit, cu 5,4 milioane de euro, el fiind urmat de tehnicianul echipei San Antonio Spurs, Greg Popovich, şi de cel al formaţiei New York Nicks, Mike D'Antoni, ambii cu 4,6 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO