Eveniment

Joseph Safra, cel mai bogat bancher al lumii, a încetat din viaţă la 82 de ani

Joseph Safra, cel mai bogat bancher al lumii, a încetat...

Autor: Dorin Oancea

13.12.2020, 13:18 3046

Joseph Safra, un finanţist născut în Liban, care a devenit cel mai bogat bancher din lume după ce a construit un imperiu internaţional din ţara sa de adopţie, Brazilia, a murit la vârsta de 82 de ani, relatează Financial Times.

Urmaşul unei dinastii bancare care a început prin finanţarea caravanelor de cămile în perioada stăpânirii otomane din Siria, Safra l-a urmat pe tatăl său Jacob în Brazilia în 1962 şi a ajutat la construirea afacerii de familie care a devenit una dintre cele mai mari instituţii financiare din America Latină.

Renumit pentru discreţia şi conservatorismul său, Safra a condus până la moartea sa Safra Group, un conglomerat de bănci, imobiliare, producători de celuloză şi de banane. Revista Forbes i-a estimat averea în această lună la 23,2 miliarde de dolari, fiind a 63-a cea mai bogată persoană din lume şi cel mai bogat bancher.

Portofoliul extins de proprietăţi globale al Safra include clădirea Gherkin din Londra, unul dintre cele mai distincte repere ale oraşului, achiziţionată cu 726 milioane de lire sterline în 2014. În New York, proprietăţile familiei includ imobiliul 660 Madison, clădirea care găzduia magazinul universal Barney până la falimentul de anul trecut.

Fiul unei familii evreieşti sefarde, Safra s-a născut la Beirut în 1938 şi a fost îndrumat de tatăl său Jacob, care a părăsit Orientul Mijlociu după înfiinţarea statului Israel, temându-se de un al treilea război mondial. Jacob a ales Brazilia ca refugiu sigur şi a prosperat în São Paulo.

În Elveţia, interesele familiei includ J Safra Sarasin, o bancă privată creată după achiziţia Sarasin în 2011. În New York familia deţine Safra National Bank, iar pe plan internaţional 50% din marca de banane Chiquita.

Safra a donat sculpturi de Rodin unui muzeu public din São Paulo, bani pentru două spitale din oraş şi a finanţat construirea unei sinagogi fastuoase. Cel mai cunoscut dar al familiei a venit prin intermediul Fundaţiei Jacob Safra, care a donat manuscrisul original al lui Albert Einstein despre teoria relativităţii Muzeului Israel din Ierusalim.

Miliardarul bancher şi-a petrecut ultimii ani din viaţă în Elveţia. Presa braziliană a raportat că suferea de boala Parkinson.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO