Eveniment

JP Morgan: Există un risc de depreciere a leului şi de renunţare la acordul cu FMI

JP Morgan: Există un risc de depreciere a leului şi de renunţare la acordul cu FMI

Foto AFP

Autor: Mihaela Claudia Medrega

09.07.2012, 00:04 487

Coaliţia de guvernare USL a demonstrat că declaraţiile politice nu sunt în concordanţă cu acţiunile politice şi au crescut riscurile ca acordul cu FMI şi Comisia Europeană să fie renegociat după alegeri sau chiar să se renunţe la înţelegere, potrivit unui raport al JP Morgan, cea mai mare bancă americană.

"Noi credem că acest risc este ridicat, deoarece preşedintele Traian Băsescu a fost un puternic susţinător al acordului UE/FMI, în timp ce voci importante din interiorul USL au vorbit împotriva acestui acord. Ritmul reformelor legate de acordul cu UE/FMI a avut, deja, de suferit", scriu analiştii de la Londra ai JP Morgan.

Deteriorarea evoluţiei pe scena politică creşte riscurile unor presiuni mai persistente de depreciere a leului, ceea ce ar putea duce la amplificarea intervenţiilor pe piaţa valutară, potrivit JP Morgan. "Riscurile unor presiuni mai puternice şi mai persistente de depreciere a leului au crescut semnificativ în ultimele săptămâni, având în vedere evoluţiile politice."

Analiştii gigantului american nu cred că va exista vreo modificare semnificativă a politicii de intervenţie a BNR, dacă presiunile de depreciere a leului se intensifică: BNR este posibil să se uite mai mult la deprecierea bruscă sau persis­tentă a leului, având în vedere riscurile pentru stabilitatea financiară. În România, 65% din totalul creditelor populaţiei şi 60% din împrumuturile companiilor sunt în valută. "BNR va fi precaută în a permite o depreciere semnificativă a leului în contextul incertitudinilor politice pentru a proteja portofoliile şi ieşirile de capital."

JP Morgan arată că până în prezent, BNR a reuşit să echilibreze retragerile de lichiditate (prin intervenţii pe piaţa valutară), cu injecţiile de lichiditate (prin operaţiunile repo), dar avertizează că în perspectivă va fi dificil de realizat acest echilibru, în ipoteza instensificării presiunilor de depreciere a leului. Într-un astfel de scenariu, dobânzile la lei ar creşte. Analiştii JP Morgan anticipează o depreciere graduală a monedei naţionale până la sfârşitul anului 2012, până la 4,55 lei/euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO