Eveniment

Judeţele din România care au devenit un magnet pentru investitori. Au atras peste 5 miliarde de euro investiţii străine directe

Judeţele din România care au devenit un magnet pentru...

Autor: Cristina Bellu

02.12.2018, 13:41 13653

Investiţiile străine directe din regiunea de vest a ţării au atins valoarea de 5,6 mld. euro în 2016, dublu faţă de nivelul din 2008, arată o analiză a PwC, cea mare parte dintre acestea fiind concentrate în sectorul automotive.

„Practic, acest sector este motorul dezvoltării regiunii şi, am putea spune, al întregii ţări, având în vedere că industria auto are o pondere de 13% în formarea PIB-ului României şi o contribuţie încă şi mai însemnată din exporturi“, spune Monica Biota, partener de audit şi coordonatorul biroului PwC România din Timişoara.

Timişul conduce în topul judeţelor din vestul ţării care au atras cele mai multe investiţii străine directe, cu 3,5 miliarde de euro, urmat de Arad cu un miliard de euro.

Această concentrare a atras cu sine majorarea PIB-ului regiunii de vest cu aproape 27%, între 2008 şi 2018, precum şi niveluri salariale mai ridicate, astfel că salariul mediu net în judeţul Timiş a fost de 2.562 de lei în 2017,  plus 25% peste media naţională, menţionează analiza PwC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO