Eveniment

Judeţul Braşov are în prezent 163 de proiecte publice şi private în derulare cu o valoare totală de aproximativ 1,5 miliarde lei

Judeţul Braşov are în prezent 163 de proiecte publice...

Autor: Mircea Nica

28.08.2019, 18:44 797

Judeţul Braşov are contracte de finanţare europeană de aproximativ 1,5 miliarde lei, însemnând 163 de proiecte publice şi private aflate în derulare care vizează diverse domenii de activitate. Printre priorităţile Ministerului Fondurilor Europene pentru finanţare europeană se află Aeroportul Internaţional Ghimbav Braşov, care a beneficiat pentru prima oară de o alocare a bugetului de stat în anul 2019.

„Aeroportul Brasov este in masterplanul de transporturi a Romaniei in present, dar este prevazut sa fie finantat din fonduri europene in intervalul 2020-2030, iar ceea ce noi incercam sa facem acum este sa il finantam mai repede. Prima data cand acest proiect a primit bani de la bugetul de stat a fost anul acesta, iar cand s-a aprobat bugetul de stat a fost prima alocare de 23 mil lei pentru acest proiect”, a spus Roxana Mînzatu, Ministrul Fondurilor Europene.

Proiectul Aeroportului Ghimbav a fost realizat până în prezent din fondurile autorităţilor locale. Această abordare s-a conturat în urma unor discuţii privind posibilitatea de parteneriate private care nu s-au concretizat. Prin urmare administraţia judeţeană a contribuit din fonduri proprii, iar din cauză lipsei unui sprjin guvernamental, proiectul s-a desfăşurat într-un ritm foarte lent.

„Mă uit foarte atent la ce avem ca proiecte la Programul operaţional Infrastructură Mare (POIM) care sunt cuprinse în lista aceasta de ani de zile, spre deosebire de Aeroportul Braşov care nu a fost cuprins în portofoliul de proiecte prioritare POIM. Proiectul Aeroportului Braşov este suficient de avansat ca să genereze cheltuieli şi prin urmare absorpţie şi noi lucram în prezent la eligibilitate. Am găsit două variante prin care putem deconta din bani europeni investiţiile la Aeroportul Braşov şi sunt optimistă că putem deconta şi investiţiile realizate de administraţi judeţeană. Pe 20 august au semnat contractul de proiectare şi execuţie pentru terminal, iar aceasta este investiţia centrală a acestui proiect”, a spus Roxana Mînzatu.

Ministrul Fondurilor Europene a explicat în continuare că Guvernul României a anunţat Comitetul Olimpic Internaţional că oraşul Braşov vrea să găzduiască jocurile olimpice de tineret 2024, iar în vederea pregătirii acestei candaturi a existat un angajament din partea Guvernului de a susţine această investiţie privind aeroportul.

În judeţul Braşov sunt 4 proiecte încadrate in POIM ( Programul Operaţional Infrastructura Mare) cu o valoare totală de 434 milioane lei, 128 de proiecte în POR ( Programul Operaţional Regional) cu o valoarea totală de 893 milioane lei, 15 proiecte în POCU (Programul Operaţional Capital Uman) cu o valoare totală de 102 milioane lei, 9 proiecte în POC ( Pogramul Operaţional Competitivitate) cu o valoare totală de 58 milioane lei şi 7 proiecte în POCA (Programul Operaţional Capacitate Administrativă) cu o valoare totala de 9 mil lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO