Eveniment

Jumătate dintre judeţele României nu au capacitate de testare pentru coronavirus, la aproape două luni de la primul caz din ţară

Autor: Georgiana Mihalache

17.04.2020, 00:07 1910

♦ Probele de la pacienţi pentru depistarea coronavirusului ajung în 54 de unităţi medicale publice şi private, potrivit Ministerului Sănătăţii ♦ În total, în 20 de judeţe se pot face teste pentru noul virus ♦ Bucureşti şi Cluj au cele mai multe unităţi medicale care pot testa ♦ În Suceava, un focar de infecţie pentru medici şi pacienţi, cu aproape 2.000 de cazuri confirmate, există doar un centru de testare - Spitalul Judeţean ♦ Sunt 981 de cadre medicale infectate, din 32 de judeţe.

România are 54 de unităţi medicale care au aparate de testare PCR pentru diagnosticarea coro­na­virusului, dintre care 39 sunt spi­tale de stat, iar restul de 15 centre sunt operatori privaţi, potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătăţii la solicitarea ZF.

ZF a întrebat instituţiile, de la Ministerul Sănătăţii, la Institutul Na­ţional de Sănătate Publică şi Mi­nisterul Afacerilor Interne, care este capacitatea de testare în fie­care judeţ, dar nu a primit încă un răspuns.

Două zone au cele mai multe aparate de testare - Bucureşti şi Cluj, însă la polul opus, două judeţe care sunt focare de infecţie pentru medici şi pacienţi - Hunedoara şi Vrancea, nu au aparatură de testare. Probele de la pacienţii din judeţele unde niciun spital nu are echipament de testare PCR ajung în cele mai apropiate centre, lucru care pune presiune pe capacitatea acelor unităţi de testare, în­greunând totodată un rezultat mai rapid şi, implicit, tratamentul pentru pacienţii confirmaţi.

Contactaţi recent de ZF, managerii unor spitale judeţene au spus cum rezultatele probelor ajung chiar şi după 5 zile, din lipsa capacităţii proprii de testare.

În total, numărul de teste lucrate până ieri a fost de 79.600, în creştere cu 4.800 de noi teste. Dacă în ultimele zile, numărul de teste a variat la fiecare informare a autorităţilor, în ultimele două zile s-a menţinut constant, din calculele ZF. Variază numărul de pacienţi confirmaţi, însă autori­tăţile nu pot oferi o explicaţie pentru acest lucru. „Să scadă cazurile trebuie să fie o scădere consistentă, mai  multe zile, una după alta. Faptul că există o variaţie este posibil. Important este pe câteva zile ce se întâmplă, nu numai pe o singură zi. Se fac analize, unii devin pozitivi. Nu există o explicaţie. Faci un set de analize, uneori ai 300 în plus, alteori ai 320 în plus, alteori ai 290. Important este trendul de creştere sau scădere“, a spus Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afa­cerilor Interne, contactat de ZF.

Ministerul Sănătăţii a anunţat ieri că include în criteriile de testare mai mulţi pacienţi, de la persoanele care urmează să facă transplant, la pacienţii cu afecţiuni oncologice şi medicii care au contact cu pacienţi infectaţi.

Aceste noi criterii vin în contextul în care România a intrat într-o nouă fază epidemiologică, precizează autorităţile.

De altfel, din cel mai recent raport al Institutului Naţional de Sănătate Publică se arată că ponderea cazurilor de import este în continuă scădere de la săptă­mână la săptămână, ceea ce înseamnă o transmitere comunitară a virusului mai mare.

În Europa, ţări precum Germania, Franţa, Spania, Italia testează sute de mii de pacienţi. Germania de exemplu, a testat 1,7 milioane de probe până ieri, potrivit site-ului american worldometers.info/coronavirus. Din calculele ZF, Germania a testat 400.000 de persoane în trei zile, adică 130.000 de probe zilnic. Procentul de probe pozitive din numărul total de teste este de 7,8% în Germania, în scădere cu două procente faţă de acum trei zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO