Eveniment

Jurnal de front 01 martie 2022

Galerie foto

Galerie foto

02.03.2022, 00:06 601

Cheltuielile de apărare ale României cresc cu 1,3 mld. euro

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat marţi cele două măsuri strategice pe care le va promova România în contextul războiului din Ucraina. Este vorba despre creşterea alocărilor pentru apărare şi despre realizarea independenţei energetice a României.

„În primul rând, creşterea capacităţii de apărare a statului român. În acest sens, consider că se impune creşterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de apărare de la 2%, cât este în momentul de faţă, la 2,5%”, a declarat Iohannis. PIB-ul României este estimat în acest an 260 mld. de euro. Bugetul MApN este, pentru 2022, de 36 de miliarde de lei, echivalent a 7,2 miliarde de euro, şi va creşte cu 1,3 miliarde de euro, până la 2,5% din PIB.

Statul român va încerca să dobândească independenţa energetică, a mai spus Iohannis.

 

Bombardamente în Harkov: rachetele ruseşti au lovit zone rezidenţiale

♦ Al doilea oraş ca mărime din Ucraina, Harkov, a fost lovit de rachete ruseşti marţi. Rusia a bombardat cartierele rezidenţiale şi a lovit din nou clădirea administraţiei de stat a regiunii Harkov, din Piaţa Libertăţii. Oleg Sinegubov, şeful regiunii Harkov, a declarat că Moscova a lansat rachete grad şi de croazieră asupra oraşului, dar spune că apărarea Harkovului rezistă.

♦ Peste 70 de soldaţi ucraineni au fost ucişi după ce artileria rusă a lovit o bază militară din Ohtîrka, din regiunea Sumî, potrivit unei postări a şefului regiunii, Dmitro Jiviţki.

În regiunea Sumî, invadatorii ruşi au bombardat cu artilerie oraşul Ohtîrka timp de câteva zile. În timpul bombardării unităţii militare, 70 de persoane au fost ucise, a declarat şeful Administraţiei Regionale de Stat din Sumî.

 

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe: Occidentul nu trebuie să aibă instituţii sau muniţie militare în ţările fostei Uniuni Sovietice

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a spus, marţi, la conferinţa ONU pentru dezarmare din Elveţia, că este timpul ca armele nucleare americane din Europa „să se întoarcă acasă”. Într-un mesaj preînregistrat, el a declarat că Rusia este pregătită să discute cu SUA despre stabilitatea strategică, dar a avertizat că Occidentul nu trebuie să aibă instituţii sau muniţie militare în ţările fostei Uniuni Sovietice. De asemenea, el a părut să ofere o nouă justificare a invaziei Rusiei în Ucraina, afirmând că se doreşte ca Ucraina să fie împiedicată să dobândească arme nucleare.

 

Cel puţin 500.000 de persoane au părăsit Ucraina. ONU se pregăteşte pentru până la 4 milioane de refugiaţi din Ucraina

Aproximativ jumătate de milion de refugiaţi au fugit din Ucraina de la începutul invaziei Rusiei de săptămâna trecută, potrivit Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), o agenţie ONU mandatată să ajute şi să protejeze refugiaţii, comunităţile strămutate forţat şi apatrizii, citată de cotidianul New York Times. Aproximativ jumătate dintre refugiaţi au trecut graniţa de vest a Ucrainei către Polonia. Alţii au plecat în Ungaria, Moldova, România şi Slovacia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO