Eveniment

Jurnal de front 27 februarie 2022. Kievul rezistă. Tensiunile internaţionale se acumulează la cote maxime. Nimeni nu dă înapoi. Se vorbeşte de mobilizare nucleară

Războiul din Ucraina

Jurnal de front 27 februarie 2022. Kievul rezistă....

Autor: Adelina Mihai

28.02.2022, 00:05 1116

Ieri la ora 16, ora de trimitere în tipar a ziarului, tensiunea era la cote maxime în condiţiile în care ruşii au suplimentat forţele de atac după ce nu au reuşit să cucerească Kievul şi celelalte obiective propuse. În pofida ameninţărilor privind scoaterea Rusiei din sistemul SWIFT, Moscova nu dă înapoi.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat în cadrul unei întâlniri cu înalţi oficiali ai Rusiei că principalele puteri ale NATO au făcut „declaraţii agresive“, împreună cu Occidentul, care a impus sancţiuni financiare puternice împotriva Rusiei, inclusiv a preşedintelui însuşi, scrie The Washington Post. Vladimir Putin i-a ordonat ministrului rus al apărării şi şefului Statului Major al armatei să pună forţele de descurajare nucleară într-un „regim special de luptă“.

Numărul refugiaţilor în urma conflictului din Ucraina se apropie de 400.000, conform Organizaţiei Naţiunilor Unite. Cel puţin 64 de ucraineni au murit în lupte, potrivit unei agenţii a ONU, însă nu există date clare privind acest indicator.

 

Ucraina anunţă negocieri cu Rusia într-o zonă situată la frontiera cu Belarus

► Preşedinţia Ucrainei a anunţat ieri acordul de a participa la negocieri cu Rusia într-o regiune de pe teritoriul ucrainean, în apropiere de Cernobîl şi de frontiera cu Belarus, potrivit Mediafax. „Negocierile se vor derula în regiunea Pripiat“, în apropiere de Cernobîl şi de frontierea cu Belarus, a comunicat preşedinţia Ucrainei, conform cotidianului Le Monde.


Armata Ucrainei a distrus o companie de tancuri ruseşti în regiunea Cernihiv

► „Ca urmare a luptei pentru independenţa ţării noastre în districtul Pryluky, una dintre unităţile Forţelor Armate ale Ucrainei a distrus o companie de tancuri a armatei ruse. Compania de tancuri a fost distrusă împreună cu soldaţii“, potrivit Kyiv Independent.


Iohannis: Vom trimite o nouă tranşă de muniţie şi echipamente Ucrainei

► „Alături de partenerii şi aliaţii săi, România continuă să sprijine Ucraina în efortul său de a respinge invazia Federaţiei Ruse! Ţara noastră va trimite o nouă tranşă de ajutoare către Ucraina: muniţie, combustibil, căşti, echipament militar, alimente şi medicamente“, a spus ieri pe Facebook preşedintele României Klaus Iohannis.


► 43.000 de cetăţeni ucraineni au intrat în România de la data declanşării crizei până sâmbătă, iar dintre aceştia peste 20.000 au ieşit din ţară, potrivit datelor Poliţiei de Frontieră.


Ştefan Mandachi, lanţul de restaurante Spartan: Avem nevoie de translatori şi de saltele

► Omul de afaceri sucevean Ştefan Mandachi a cazat ucraineni în hotelul său din Suceava, inclusiv în salonul de evenimente al hotelului, unde a adus saltele pentru a crea „paturi“ suplimentare pentru refugiaţi. „Fluxul este enorm! Aseară (sâmbătă - n.red.) am avut între 175 şi 220 de oameni. Diseară vor fi mai mulţi cu certitudine! Coada e foarte mare! Mai avem nevoie de voluntari vorbitori de ucraineană! (...) Avem nevoie de saltele (până trimite ISU)“, a scris ieri Ştefan Mandachi pe Facebook.


Firma de recrutare Lugera: Dacă ştiţi oameni care au plecat din Ucraina şi îşi caută job, îndrumaţi-i către noi

► Compania Lugera oferă ucrainenilor sprijin gratuit cu informaţii despre piaţa muncii din România, consultanţă pe CV şi pregătire pentru interviuri.


Reţeaua de servicii medicale private Regina Maria:

► Oferim servicii medicale gratuite pentru vecinii noştri ucraineni obligaţi să îşi găsească un refugiu departe de casă.


Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Spitalele din Ucraina ar putea rămŒne fără oxigen
 
► Organizaţia Mondială a Sănătăţii se declară îngrijorată în privinţa aprovizionării cu oxigen medicinal în Ucraina, avertizŒnd că majoritatea spitalelor ar putea rămŒne fără oxigen în 24 de ore, scrie The Guardian, citat de Mediafax.

Elon Musk a oferit ucrainenilor internet prin satelit

► Miliardarul Elon Musk a declarat că serviciul de bandă largă prin satelit Starlink al companiei este disponibil în Ucraina, iar SpaceX trimite mai multe terminale în Ucraina, al cărei internet a fost perturbat din cauza invaziei ruseşti, potrivit Reuters.

Guvernul Ucrainei a strâns 8 milioane de dolari în criptomonede

► Guvernul Ucrainei a strâns din donaţii aproape 8 milioane de dolari sub formă de criptomonede, după ce a făcut un apel în acest sens pe social media, potrivit companiei de analiză blockchain Elliptic, citată de Reuters.

Enayati Medical City:

► Oferim persoanelor refugiate din calea războiului: servicii medicale, 20 de locuri de cazare, mese asigurate.


Firma de servicii de mobilitate Autonom: Asigurăm transportul ucrainenilor sau al alimentelor

► Compania Autonom, furnizor integrat de servicii de mobilitate, a transmis că va ãpune la dispoziţia ONG-urilor şi a fundaţiilor (şi nu numai) care au nevoie de mobilitate în misiunea lor de a ajuta cetăţenii ucraineni (transfer de la graniţă sau transport alimente şi alte resurse necesare).

Guvernul României a creat platforma Ucraina-Împreună Ajutăm mai mult

► „Platforma Ucraina-Împreună ajutăm mai mult, poate fi accesată, începând de astăzi, de pe site-ul Guvernului României de către voluntarii şi entităţile private care vor să doneze. În prezent, peste 100 de oferte de sprijin au fost centralizate prin intermediul acestei platforme“, au transmis reprezentanţii Guvernului.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO