Eveniment

Jurnal de front: Nicio şansă de pace. Rusia bombardează cumplit oraşele Ucrainei

Jurnal de front: Nicio şansă de pace. Rusia...

Autor: Iulian Anghel

07.03.2022, 00:08 697

Ruşii au schimbat tactica şi bombardează fără discernământ oraşele din Ucraina. Peste 1,3 de milioane de ucraineni şi-au părăsit ţara şi alte milioane se pregăresc să o facă.

Preşedintele Klaus Iohannis, aflat la Vama Siret, principala poartă de intrare în România a refugiaţilor, a spus că România nu se va implica în conflict, dar că niciun refugiat nu va fi oprit la graniţă. Imaginile sunt dureroase, pentru că refugiaţii sunt femei şi copii, pentru că bărbaţii până în 60 de ani trebuie să rămână în Ucraina şi să lupte. Ucraina primeşte ajutor, dar este copleşită. UE oferă un ajutor militar solid Ucrainei, iar americanii anticipează că războiul va dura chiar ani. Un purtător de cuvânt al Casei Albe citat de CNN a confirmat că SUA analizează posibilitatea unui acord cu Polonia pentru a furniza Ucrainei avioane de vânătoare sovietice, iar în schimb americanii să furnizeze Varşoviei avioane F-16. Nu este exclus ca şi România să procedeze astfel.

Zarurile încă nu au fost aruncate.

Cu toate că s-au pregătit din punct de vedere economic pentru conflict, ruşii nu vor mai avea atâţia bani pentru a susţine un război expansionist, crede analistul economic Dragoş Cabat.

„Putin nu va mai avea atâţia bani pentru a susţine un război expansionist aşa cum îşi doreşte Rusia în acest moment. Mai devreme sau mai târziu, ruşii vor resimţi, prin serviciile publice în special, că situaţia este mai dificilă pentru că banii trebuie să fie luaţi de undeva ca să se ducă la eforturile de război“, a declarat Cabat.

Silviu Neguţ, profesor universitar la ASE Bucureşti, afirmă că Rusia nu a evoluat foarte mult ca economie, având în vedere suprafaţa, populaţia şi resursele pe care le are.

„Rusia nu a evoluat foarte mult, având în vedere puterea pe care o are, suprafaţa, populaţia şi resursele. Ţara ocupă abia locul 10 pe glob din punctul de vedere al PIB-ului nominal. Din punctul de vedere al PIB-ului la paritatea puterii de cumpărare stă ceva mai bine pentru că dolarul are o putere mai mare în Rusia decât în altă parte. O ţară care la dimensiunile ei şi la resursele ei să aibă un PIB mai mic decât Italia spune foarte precis că economia încă nu este foarte funcţională“, a declarat Silviu Neguţ.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO