Eveniment

Jurnaliştii pensionari vor beneficia de o indemnizaţie de 50% din pensia cuvenită

Jurnaliştii pensionari vor beneficia de o indemnizaţie...

Autor: Cătălina Mănoiu

06.04.2016, 17:27 137

Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaţilor cu 207 voturi "pentru" şi 7 "abţineri", modifică articolul 1 Legii nr.8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică.

Astfel, actul normativ adoptat prevede că "prin uniuni de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică se înţelege persoanele juridice române de drept privat, fără scop patrimonial, din domenii precum cel al creaţiei muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice şi al artelor plastice care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publică".

Potrivit Legii nr.8/2006, "cuantumul indemnizaţiei reprezintă echivalentul a 50% din pensia cuvenită titularului sau, după caz, aflată în plată la data solicitării", iar indemnizaţia nu se acordă persoanelor prevăzute la alin. (1) care beneficiază de indemnizaţia acordată potrivit Legii nr. 118/2002 pentru instituirea indemnizaţiei de merit, cu modificările ulterioare.

Legea nr 8/2006 prevede că indemnizaţia lunară se acordă, la cerere, începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea la casa teritorială de pensii, iar beneficiarul trebuie să facă dovada calităţii de membru al uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică.

Proiectul de lege a fost susţinut de parlamentarii liberalii, Gheorghe Ialomiţianu care a susţinut că prin modificarea adusă "se face o reparaţie pentru cuprinderea tuturor pensionarilor care fac parte din uniunea creatorilor" şi că impactul bugetar nu va constitui o problemă, având în vedere că Guvernul spune că are încasări mai mari decât cele prevăzute.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO