• Leu / EUR4.8909
  • Leu / GBP5.7696
  • Leu / USD4.7450
Eveniment

Klaus Iohannis cere Statelor Unite mai mulţi militari şi vorbeşte despre regândirea fundamentală a NATO în est

Klaus Iohannis cere Statelor Unite mai mulţi militari şi vorbeşte despre regândirea fundamentală a NATO în est

Autor: Mediafax

11.03.2022, 16:38 318

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a cerut SUA să trimită mai mulţi militari în România şi a vorbit despre regândirea fundamentală a NATO pe flancul estic. Declaraţiile au fost făcute la finalul întrevederii de la Palatul Cotroceni cu vicepreşedintele SUA Kamala Harris.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că este necesară regândirea fundamentală a strategiei NATO pe flancul estic.

„Am evaluat împreună cu doamna vicepreşedinte implicaţiile pe termen lung ale agresiunii care are loc în Ucraina şi ale prezenţei militare ruse în Belarus, asupra securităţii europene şi euro-atlantice, inclusiv asupra posturii NATO. Am stabilit să cooperăm pentru a continua consolidarea măsurilor de apărare şi descurajare pe flancul estic, cu accent pe partea sa sudică în regiunea Mării Negre. Am subliniat în acest context că este necesară operaţionalizarea cât mai rapidă a Grupului de luptă a NATO pe teritoriul României. În ansamblu, evaluarea strategică a României este că devine necesară regândirea fundamentală a conceptului a structurii şi a elementelor constitutive ale posturii NATO pe flancul estic”, a spus Klaus Iohannis.

De asemenea, preşedintele României a vorbit cu vicepreşedintele american despre creşterea prezenţei militare a SUA în regiunea Mării Negre.

„Am mulţumit, de asemenea, pentru consolidarea prezenţei militare a Statelor Unite în România. Am discutat în acelaşi timp despre necesitatea în acest context tensionat a creşterii în continuare a prezenţei militare americane şi aliate în România, pe termen lung ca măsură suplimentară de asigurare a securităţii ţării noastre, dar şi a întregii regiuni”, a precizat Iohannis.

Vicepreşedintele SUA Kamala Harris se află vineri în România. Vizita are loc în contextul creat de războiul din Ucraina.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8909
Diferență: -0,3687
Ieri: 4.9090
Azi: 4.7450
Diferență: -0,0926
Ieri: 4.7494
Azi: 5.7696
Diferență: -0,5858
Ieri: 5.8036
Azi: 5.0380
Diferență: -0,1783
Ieri: 5.0470