Eveniment

Klaus Iohannis: Consiliul European şi-a dat acordul. România va putea achiziţiona echipamente medicale în limita a 10 milioane de euro

Klaus Iohannis: Consiliul European şi-a dat acordul....

Autor: Otilia Serescu

26.03.2020, 14:25 722

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat, luni, că România a primit acceptul Uniunii Europene de a achiziţiona echipamente de protecţie, în limita a 10 milioane de euro, între acestea numărându-se măşti, costume individuale şi ventilatoare.

Preşedintele României va participa, joi, de la ora 17.00, la o videoconferinţă cu membrii Consiliului European.

„La nivel european, s-a decis constituirea unei rezerve startegice de echipamente medicale, în acdrul mecanismului european de protecţie civilă. Foarte important, România este primul stat membru al Uniunii care a primit acceptul CE de a demara procedurile de achiziţie necesare pentru constituirea acestei rezerve a UE pe teritoriul ţării noastre. Într-o primă etapă, achiziţia derulată de România, în numele UE, în limita sumei de 10 milioane de euro, va viza echipamente medicale de protecţie, măşti şi costume individuale de protecţie şi ventilatoare. Această procedură se desfăşoară independent de achiziţiile făcute direct de Comisie. Vom putea şi noi în România vom putea să solicităm o parte din această rezervă strategică”, a spus, joi, şeful statului.

Preşedintele Iohannis a spus că va cere, în cadrul videoconferinţei, o finanţare mai consistentă şi va arăta disponibilitatea României de a se implica mai mult în acest mecanism.

„Le voi transmite partenerilor noştri din Uniune că avem nevoie de lanţuri de aprovizionare funcţionale pentru a asigura accesul adecvat al cetăţenilor noştri la bunurile esenţiale, iar pentru aceasta trebuie eliminate barierele din lanţurile de aprovizionare şi evitarea apariţiei altor blocaje. În acelaşi timp, libera circulaţie a bunurilor este esenţială şi pentru menţinerea în parametrii funcţionali a activităţii economice, care este supusă la aceste moment unor limitări importante. Comisia Europeană a elaborat deja o serie de recomandări în acest sens, menite să faciliteze transportul de mărfuri în interiorul UE”, a adăugat Iohannis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO