Eveniment

Klaus Iohannis, preşedintele României, a discutat împreună cu ambasadorii Uniunii Europene despre combaterea schimbărilor climatice, migraţie şi securitate

Klaus Iohannis, preşedintele României, a discutat...

Autor: Elena Crangasu, Mediafax

05.12.2019, 18:25 52

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat, joi, la întâlnirea cu ambasadorii UE, despre politicile europene în domeniul schimbărilor climatice, migraţiei, securităţii cetăţenilor. Şeful statului a subliniat că e prioritar să se ajungă la un acord privind un viitor buget echilibrat.

Întrevederea de joi cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti a fost organizată de ambasada Finlandei, ţară care deţine în prezent Preşedinţia Consiliului UE.

„În cadrul discuţiilor, au fost abordate teme aflate pe agenda reuniunii Consiliului European din 12-13 decembrie, subiecte internaţionale, precum şi de politică internă”, informează Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă remis, joi, MEDIAFAX.

Klaus Iohannis a discutaţia cu diplomaţii pe teme precum combaterea schimbărilor climatice, migraţia, multilateralismul sau securitatea cetăţenilor.

„În ceea ce priveşte politica europeană, Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că îşi doreşte să contribuie la identificarea şi agrearea unor soluţii care să răspundă marilor provocări cu care se confruntă Uniunea, precum combaterea schimbărilor climatice, migraţia, multilateralismul sau securitatea cetăţenilor. În acest sens, Preşedintele României s-a referit la importanţa menţinerii unităţii şi coeziunii în Uniunea Europeană şi a evidenţiat că principiile majore care vor ghida acţiunile ţării noastre vor fi nevoia de se a evita diviziunile între statele membre, mai multă convergenţă şi echitate şi apropierea Uniunii Europene de cetăţenii săi”, potrivit sursei citate.

Şeful statului a afirmat că îşi doreşte instituţii europene solide şi eficiente, capabile să genereze rezultate în beneficiul tuturor cetăţenilor europeni.

El a mai subliniat că noua Comisie Europeană va trebui să gestioneze aşteptările cetăţenilor europeni şi ale statelor membre „prin elaborarea unui program de lucru care să pună în aplicare priorităţile comune stabilite de Agenda Strategică a UE 2019-2024 şi asigurarea echilibrului, unităţii şi egalităţii între statele membre”.

Klaus Iohannis a vorbit şi despre rolul preşedintelui Consiliului European, pe care îl consideră „esenţial în asigurarea unităţii în procesul de luare a deciziilor, pentru succesul proiectului european”.

Un alt subiect abordat a fost viitorul buget al Uniunii Europene.

„Preşedintele României a accentuat că este prioritar să se ajungă la un acord privind un viitor buget echilibrat, care să răspundă atât noilor priorităţi ale Uniunii, cât şi nevoii de finanţare corespunzătoare pentru politicile tradiţionale, respectiv coeziunea şi politica agricolă comună. Totodată, referindu-se la noua propunere a Preşedinţiei finlandeze a Consiliului UE cu privire la cifrele avansate pentru bugetul Uniunii, Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că, în opinia sa, această propunere face şi mai dificilă ajungerea la un consens între statele membre”, conform sursei amintite.

Totodată, preşedintele Iohannis a făcut referire la Preşedinţia română la Consiliul UE din primul semestru al acestui an, subliniind rezultatele foarte bune înregistrate de autorităţile române în condiţii extrem de dificile.

Referitor la Brexit, Klaus Iohannis a spus că la reuniunea Consiliului European din decembrie va avea loc o discuţie legată de rezultatul alegerilor anticipate din 12 decembrie şi a reiterat faptul că soluţia cea mai bună este retragerea Marii Britanii din Uniune pe baza Acordului care a fost convenit între UE27 şi Guvernul Regatului Unit.

Şeful statului a făcut şi o evaluare a rezultatelor Summitului NATO de la Londra.

Evoluţiile privind situaţia din Republica Moldova au format un alt subiect pe agenda discuţiilor.

Referitor la politica internă, Klaus Iohannis a subliniat importanţa votului pro-european dat de cetăţenii români la alegerile europene, la referendumul din 26 mai şi la alegerile prezidenţiale, în urma căruia „climatul politic din România s-a îmbunătăţit semnificativ”.

„Românii au transmis, astfel, un puternic mesaj de ataşament faţă de valorile europene, democraţie, stat de drept, independenţa justiţiei şi continuarea luptei împotriva corupţiei”, a conchis sursa menţionată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO